De week van Janny

 

Ze ontmoette Yotam Ottolenghi even in Nederland. En als allergrootste fan was dat natuurlijk a dream come true.

 

Ik ben fan. Maar dat wist je al. Ik heb eerder over hem geschreven, mocht ‘m al eens interviewen voor de camera en heb vaker met hem aan tafel gezeten. Nu was hij opnieuw kort in Nederland vanwege het enorme succes van zijn kookboek ‘Simpel’. 125.000 exemplaren zijn er inmiddels in Nederland van verkocht in zes maanden tijd. Een ongelooflijk succes. Maar als er iemand bescheiden onder blijft, dan is het Yotam wel. Wat een held. Wereldwijd heeft hij inmiddels zo n 5 miljoen kookboeken verkocht. Hij is zonder twijfel een van de meest invloedrijke chefs van de laatste jaren. Zijn recepten zijn heel specifiek. De keuken van het Midden-Oosten, met veel specerijen uit die contreien. Veel groente ook. Yotam is van Joods-Israëlische afkomst, zijn zakenpartner Sami Tamimi, die hij zo n kleine 20 jaar geleden ontmoette, van Palestijns-Israëlische afkomst. Ze hebben elkaar nooit in Israël ontmoet, maar pas in Londen. Ze zijn overigens van hetzelfde geboortejaar. Sami schreef onder andere mee aan de boeken ‘Plenty’ en ‘Jerusalem’.
Door de boeken en de kookstijl van beiden is de keuken van het Midden-Oosten populair geworden. Grenzen zijn in de keuken niet waarneembaar, sterker nog: de karakters en de mix van keukens in het Midden-Oosten lijken te zorgen voor een beter begrip. Het is een heuse trend. Vorig jaar won in Nederland het boek ‘TLV’ (Tel Aviv) van Jigal Krant de titel Het gouden kookboek 2018, dus we lijken de keuken te omarmen.

 

Tel Aviv begon zo’n 30 jaar geleden aan een hippe culinaire opmars. Nu kun je er meer dan fantastisch eten. Chefs trekken massaal op inspiratietocht naar de stad. De keuken is ongedwongen, grenzen vervagend. Met veel groente. Ook Jigals boek heeft een nieuwe groep enthousiastelingen aangeboord. Mensen die na het lezen direct naar Tel Aviv willen om zich onder te dompelen in de eetcultuur.  En om het allemaal nog duidelijker te maken: vorige week is in Amsterdam een enorm restaurant geopend in de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein: Neni. Dit Israëlische restaurant is vernoemd naar de zonen van Haya Molcho, de oprichtster en chef: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan (de eerste letters van hun namen). Neni heeft al vestigingen in Wenen, Berlijn, Hamburg en München.

 

 

In Israël, vertelde Yotam, bestaat de beweging Chefs for peace, opgericht in 2001 (zonder winstoogmerk en politieke voorkeur) door joodse, moslim en christelijke chefs. Het doel is mensen te verenigen in de hoop op een heerlijke toekomst. Hoe mooi is dat.  Begrijp je mijn enthousiasme?

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden