De week van Janny

 

Eten voor het goede doel

 

 

Afgelopen week was er een jubileumfeest van het Alexander Monro-ziekenhuis. Een fundraisinggala met een diner. Een groots evenement in Studio 21 op het Mediapark met een veiling voor een uitbreiding van de kliniek. Er is die avond het ongelooflijke bedrag van een half miljoen euro opgehaald!

 

Nu zul je misschien zeggen ‘Het Alexander Monro-ziekenhuis? Moet ik dat kennen?’ Ja, als je het nog niet kent dan moet je het in elk geval leren kennen. Hopelijk niet om er ooit terecht te komen maar wel om te weten wat het is en hoe het te vinden als het noodlot van borstkanker in je directe omgeving toeslaat.

 

 

 

Ik heb Marjolein de Jong, oncologisch chirurge en bestuurder van de kliniek, een aantal jaren geleden via de organisatoren van de fundraising events &Friends.events leren kennen. Sindsdien zijn we vriendinnen en heb ik onder andere met plezier meegewerkt aan alle drie de fundraising diners. Het allereerste was met Niven Kunz, vorig jaar kookte Hans van Wolde en dit jaar Erik van Loo en was het (goddelijke) dessert van Gideaux. Oh en het brood van het Vlaams Broodhuys. Iedereen werkt belangeloos mee: de chefs, organisatoren, artiesten zoals Karin Bloemen en Xander de Buisonjé, presentator Sophie Hilbrand (een lieverd), de veilingmeester enz. Het zijn altijd bijzondere avonden en het is echt fantastisch dat er zoveel geld wordt opgehaald.

 

Maar wat onderscheidt nu deze kliniek van alle andere ziekenhuizen? In het Alexander Monro-ziekenhuis draait alles om borsten en borstkanker. De medische hulp en voorzieningen zijn optimaal. Alle onderzoeken kunnen achter elkaar gedaan worden. Het is er sereen rustig, iedereen is vriendelijk, de kamers lijken eerder op een wellness-resort dan op een ziekenhuis. De spreekkamers hebben geen nummers maar namen. Als je moet wachten tussen de onderzoeken ligt er een zachte omslagdoek zodat je niet, terwijl je je al zo kwetsbaar voelt, half naakt hoeft te wachten. 

 

Het lijkt misschien dat ik de loftrompet afsteek en dat is ook zo. Want verscholen in de bossen bij Bilthoven ligt een klein lichtpuntje in de hel die borstkanker heet. Het ziekenhuis is voor iedereen toegankelijk. De zorg is verzekerd en ook voor een second opinion ben je meer dan welkom.

Kijk eens op de site van het ziekenhuis en leer hoe je naar je borsten moet kijken en zelfonderzoek kunt doen. En als je er toch rondsurft, vul dan de enquête in, want alle beetjes ervaring dragen bij in de strijd tegen borstkanker.

 

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters