De vraag die we nooit meer aan vrouwen moeten stellen

 

Ik belandde per ongeluk in Hart van Nederland gisteravond. Kwam door de film die zich daarvoor afspeelde.

 

 

Een heel onbevredigende film trouwens, net als de uitzending van Hart van Nederland eigenlijk. Want wat hoorde ik? “Dit heeft Humberto Tan te zeggen over de vraag of Eva Jinek zwanger is.” Dit vond ik zo’n opvallende teaser dat ik toch even bleef hangen. Doel bereikt wat dat betreft, Hart van Nederland.

 

Waarom men ineens denkt dat Eva zwanger is? Humberto komt terug op de late avond. Beau zou een zwangerschap van Eva Jinek niet in zijn eentje op kunnen vangen, dus moet er versterking komen. Enter: Humberto Tan. Allereerst vind ik dit een belediging aan het adres van Humberto, alsof een zwangerschapsverlof de enige reden is om deze zeer ervaren en leuke late night-man terug aan tafel te vragen. Maar ik vind het nog stommer dat Jinek op deze manier zwanger gekeken wordt. Het publiek heeft namelijk niets te maken met wat er wel of niet in Eva’s lichaam gebeurt.

 

Het is trouwens te wijten aan RTL Boulevard, die aan het rekenen sloeg met uitzendingen en wie wanneer het talkshowstokje oppakt. De ene zou te kort, de andere te snel en dan ineens Humberto. Dit is zo’n beetje het lange verhaal samengevat.

 

Zelf besloot ik in oktober een maandje niet te drinken. Nu weet ik dat dit in mijn geval als uitzonderlijk wordt gezien, want ik lust wel een wijntje, maar toch kreeg ik een paar keer de vraag. Of ik misschien iets moest vertellen. Het antwoord is: nee, nee en nog eens nee. Ook als het wel zo zou zijn.

 

Laten we stoppen met suggereren en speculeren wat er zich in een lichaam afspeelt. Meghan Markle was helaas weer het bewijs dat dit extreem pijnlijk kan zijn. Heel de pers stond bol van een vermeende zwangerschap, terwijl zij ondertussen een miskraam kreeg. Maar naast het feit dat zich ondertussen zoiets verdrietigs af kan spelen, is het ook een inbreuk op jou, als vrouw. Soms verander je van gedrag, soms verandert je lichaam, soms ben je op een leeftijd dat het zou kunnen. Niets zou aanleiding moeten geven tot die vraag.

 

Elke keer als mij de vraag wordt gesteld of ik zwanger zou willen worden, voelt het een beetje alsof hoe ik nu ben en leef niet klopt of niet goed genoeg is. Het is op een rare manier inbreuk plegen op iemands privacy. We hebben er simpelweg níks mee te maken.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans