De verhuizing in het Witte Huis

 

De wissel van de wacht komt eraan in het Witte Huis, maar hoe gaat dat in z’n werk?

 

 

Mel die haar glam room in moet pakken, want ja, die bestaat, en zou Donald zijn eigen bowlingballen meenemen bij vertrek? De meeste presidenten mogen acht jaar van de weelde van het Witte Huis genieten, maar dat is niet iedereen gegeven. Hoe werkt zo’n transfer of families, want zo noemen ze het, binnen de presidentiële gelederen eigenlijk? Dit is wat we weten.

 

1. De wissel gebeurt in precies zes uur. Zes uur! Het programma wordt vooraf tot op de minuut af gepland. Ik zie ineens een leger aan behangers klaarstaan om een nieuw printje op de muur te fixen, wat niet ver van de waarheid is want ongeveer 90 medewerkers en daarnaast nog flink wat aannemers staan vroeg klaar om te beginnen. Saillant detail: alleen mensen van de staff mogen dingen het Witte Huis inbrengen en uitdragen, externe verhuizers zijn dus overbodig.

 

2. Een nieuwe president mag pas in de middag op zijn/haar inauguratiedag beginnen met verhuizen en geen seconde eerder. Het schijnt met militaire precisie te gebeuren, als we de staff van voormalige presidenten mogen geloven. Om half negen ’s ochtends zit de vertrekkende president dus nog gewoon aan zijn/haar ontbijt.

 

3. Net als dat Donald en Mel gewoon voor hun eigen maaltje moeten betalen, gaat dit ook op voor de verhuizing. De presidenten betalen zelf voor de verhuiskosten. Ze zijn zo lekker gewoon gebleven.

 

4. De president zelf is niet present om de boel in de gaten te houden, want die is druk met de inauguratie. De Chief of Staff bepaalt welke doos waar moet komen.

 

5. Het is eten wat de pot schaft, want het Witte Huis heeft een eigen chef-kok in dienst. Maar, je mag als verse president wel de chef vervangen in je eerste week, net als je chauffeur.

 

6. Als verse president krijg je een overzicht met wat aangepast kan worden in huis en wat niet. Daarnaast is er een catalogus met allerhande historisch meubilair wat je kan gebruiken in je inrichting. Maar zelf meenemen mag natuurlijk ook.

 

7. Tussen half tien ’s morgens en half vier ’s middags is het een soort ‘ren je rot’ voor de staff. Alles, maar dan ook echt alles wordt op de juiste plaats uitgepakt. Biden poetst dus ’s avonds zijn tanden met zijn gebruikelijke merk tandpasta en zijn overhemden hangen in de kast. Bij wijze van spreken, maar laten we het hopen.

 

8. En dan kan het presidentiële bestaan van start gaan. Te beginnen met het plannen van je eigen begrafenis. Een tikkeltje luguber, maar dit is protocol voor het geval er iets gebeurt.
 

 

 
 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans