De verborgen effecten van de pil

De pil: duizenden, miljoenen vrouwen slikken ‘m. Zonder er te veel bij na te denken en als het even meezit gewoon vanaf een jaar of 15.

 

 

 

Wist je dit al?
Van de Nederlandse vrouwen gebruikt 17 tot 51 procent op een bepaald moment tijdens hun reproductieve leven de pil. Maar de anticonceptiepil heeft veel meer verborgen bijwerkingen voor je lichaam en mind dan je denkt en daar hoor en lees je maar weinig over. Maar waarom eigenlijk? Moeten we hier niet veel eerlijker over zijn? Eén ding is zeker: condooms hebben al deze nare en enge bijwerkingen sowieso niet. We zeggen het maar even.

 

We zetten de belangrijkste verborgen effecten van de pil voor je onder elkaar.
• Stemmingswisselingen, zelfs depressies
• Angstiger maken, prikkelbaar worden
• Minder zin in seks
• Het verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, bij langdurig gebruik van de pil
• Meer kans op migraine
• Verhoogde bloeddruk

 

Emotieloos
Inmiddels is het allemaal bekend bij artsen en gynaecologen, maar de pil wordt tóch nog klakkeloos voorgeschreven, ook aan jonge meiden. Hoe kan dat? ‘We weten al lange tijd dat hormonen, vooral progesteron, een effect hebben op stemming,’ zegt Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht. ‘Nog steeds horen we vrouwen zeggen dat er een gordijn optrekt als ze stoppen met de pil, dat ze zich een stuk minder vlak voelen.’ Een andere onderzoeker vult aan: ‘In theorie kan dat leiden tot minder serotonine, waardoor je je minder vrolijk voelt. Bij weinig estradiol zijn de prefrontale cortex en amygdala (hersengebieden waarmee je angsten onder de duim houdt) minder actief.’ Ik kan hier niet bij, hoor. Als we dit allemaal weten, waarom zoeken we dan niet naar alternatieven? Neem nou een koperspiraal bijvoorbeeld, dan ben je in ieder geval hormoonvrij. Gelukkig zijn de laatste jaren steeds meer twintigers ‘pilmoe’: ze zijn klaar met het dagelijks slikken van hormonen. Zou de trend doorzetten en de bekendste pil straks passé zijn? Who knows.

 

Wees eens wat liever voor je lijf, girls. Pak gewoon een rubbertje of een spiraal erbij.

 

Bron: Nemo

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com