De trekking van de
lotto­balletjes

 

Ongetwijfeld het saaiste, maar ook het meest rustgevende programma op tv.

 

‘Alle ballen verzamelen!’ Al sinds de vroege jaren 70 van de vorige eeuw worden in Nederland de balletjes getrokken.

 

Als ik eenmaal dement ben wil ik niets anders dan op mijn smart TV de hele dag die ronddraaiende genummerde balletjes bekijken. Iedere keer hetzelfde en toch iedere keer weer nieuw, net zoals het al die tijd is geweest.

 

Heerlijk, dat klokkende geluid van die massa ronddraaiende balletjes in een grote plastic bol waarna ze in plastic kokertjes met schuim op de bodem vallen.

 

Verveling
In Nederland begonnen ze er in 1974 mee aan het eind van Studio Sport. De aankondiging door Theo Reitsma of Henk Terlingen kon niet verveelder. De vaste presentatoren waren vrouwen met namen als Gitty Budie, Aukje Linnewiel, Marion Jager, Anneke Bakker en Marianne Kuipers. Ze keken als verblinde konijnen strak naar de kijker en de autocue, maar lieftallig waren ze zeker en ze bleven glimlachen. Bekend was ook het stripfiguurtje met toeter in de vorm van een lottobal met pootjes dat roept: ‘Alle ballen verzamelen!’

 

 

Marion de Jager en de lottoballen

 

 

 

 

 

De Lotto in 1980
 

 

 

 

De tune was van Tonny Eyck. Of ‘Tombola’ van De Wolfe Music, een Brits bedrijf dat is gespecialiseerd in ‘cheesy listening’ en nog steeds bestaat.

 

Nu is de presentatrice wegbezuinigd en klinkt alleen een schel trompetgetetter, als een marteling van de Vietcong. En dat vier minuten achter elkaar.

 

Duitse uitvinding
Overigens heeft een Duitser, Lothar Lammers (1926-2012) het spel bedacht toen hij bij de voetbaltoto werkte. Samen met een wiskundige en latere voorzitter van FC Köln, ene Peter Weland, schudde hij het spel uit zijn/hun koker. Lammers werd multimiljonair met een villa aan de Côte d’Azur en werd gedecoreerd met het Bundesverdienstkreuz en de Franse Nationale Orde van Verdienste, die hij van François Mitterand kreeg opgespeld.

 

In Nederland werken ze met 45 balletjes, in Duitsland met 49. In Nederland heb je dus meer kans op de hoofdprijs. En hoeveel kans heb je dan om er zes goed te hebben? 1 op 8.145.060. Maar een lot kost maar 2 euro en de jackpot is minstens 2,5 miljoen.

 

In tegenstelling tot de Toto hoef je voor de Lotto echt helemaal niets te kunnen. Je moet alleen maar geluk hebben. Het is wat dat betreft niet anders dan alle andere loterijen.

 

Misleiding
Commentaar van iemand onder een van de Lottofilmpjes op YouTube:‘Het lijkt wel of de Lottotrekking er toen veel eerlijker aan toe ging dan nu. Het is nou zo onpersoonlijk. Een paar getallen die worden opgedreund. Toen had je nog het gevoel van dat het geluk misschien jouw kant op kan vallen. Nu krijg je het gevoel dat alles zo gemanipuleerd is.’

 

Een kijker heeft in 2015 ontdekt dat de balletjes steeds op dezelfde manier in de koker vallen. De trekking bleek van tevoren al door een notaris gedaan en de balletjes waren individueel gefilmd.

 

 

Recente trekking. Met vermelding dat de trekking eerder heeft plaatsgevonden.

 

 

 

 

Op 4 mei jongstleden is de machine er wel,
maar geen presentatrice meer.

 

 

 

 

Enfin, wat doet het er eigenlijk allemaal toe? We willen die mevrouw terug! En betere muziek.

 

 

Dit is een tekst van de hand van de jongens bij Falder.nl, wat natuurlijk gewoon mannen zijn maar die zich soms nog als jongens gedragen. Neem even een kijkje bij ze op Falder.nl 

 

 

 

 

Door: Falder.nl