De Takkietaks

 

Toen ik droomde van een Takkie zei mijn meneer dat ik maar eens een spreadsheet moest maken waarin ik de kosten voor De Hond op een rijtje kon zetten.

 

 

 

Brokjes, vaccinaties bij de dierenarts, twee keer per week met de uitlaatservice mee, dat werk. Bedragen waar ik wel begrip voor had. Want de hondenjuf moest ook de huur betalen en de dierenarts natuurlijk ook.

 

Maar wat ik helemaal niet snapte is dat ik ook ieder jaar hondenbelasting moet betalen. Voor 2021 zelfs een bedrag van € 94,80. Dat vind ik eigenlijk wel heel veel geld. En waarom? Zodat ie op de stoep mag lopen? Zijn drolletjes moet ik (terecht) opruimen en hij mag bijna nergens lekker los rennen. Terwijl de kat van de buren mag gaan en staan waar hij wil en zomaar in mijn tuin mag kakken. Dus die drolletjes mag ik dan ook opruimen. Best wel oneerlijk toch, dat de buuf dan geen belasting hoeft te betalen en ik wel?

 

En het gekke is dat ik in Haarlem dus bijna 95 euro per jaar moet overmaken, terwijl je in de gemeente West Maas en Waal maar 18,95 betaalt. Daar komt nog bij dat je lang niet overal meer hondenbelasting hoeft te betalen. In Rotterdam en Amsterdam waren ze er al mee gestopt. Terwijl de gemeente Den Haag met ruim 125 euro per jaar voor 1 hond nog rustig door int. Dat levert de gemeentekas zo’n twee miljoen per jaar op.

 

Gary Yanover vond dat het hoog tijd werd dat gemeenten met deze onrechtvaardige en willekeurige belasting stoppen en was zo snugger om een burgerinitiatief te starten dat vandaag in de Tweede Kamer aan de orde komt. Volgens RTL Nieuws is er een Kamermeerderheid die wil dat de ‘blaftaks’ op termijn wordt afgeschaft.

 

Nou is ‘op termijn’ een rekbaar begrip in ambtenarentaal. Het zal mij benieuwen hoelang het duurt voor de Takietaks echt verdwijnt en de gemeenten op zoek moeten naar een andere manier om de gemeentekas te spekken.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit