De slimme-mensen-afvinklijst

 

Alle mensen zijn verschillend, maar er zijn kenmerken die bepaalde mensen binden.

 

Zo hebben intelligente mensen behoorlijk wat kenmerken gemeen en oh, ze zijn zo fijn. Dus doe even de grote hoe-intelligent-ben-ik-afvinklijst.

 

1.   Je vloekt

Jawel, er is een verband (ik wilde eigenlijk correlatie schrijven om even heel intelligent over te komen, maar hoe kinderachtig is dat) tussen een uitgebreid arsenaal aan scheldwoorden en intelligentie. Dus je moet wel een beetje variëren met je beledigingen.

 

2.   Je bent lui

Ook hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Slimme mensen kunnen lui zijn en lang niets doen. Waarschijnlijk omdat ze zichzelf lekker vermaken in hun hoofd met hun bijzondere gedachten. Lui zijn is trouwens ook goed voor je gezondheid. 

 

 

3.   Je bent slordig

Rommelige mensen zijn vaak creatiever en voelen zich in een dito omgeving vrijer en minder geremd. Ze hoeven niet buiten de lijntjes te kleuren want die lijntjes zie je niet eens meer.  Dus behoor jij tot het clubje dat een beetje jeuk krijgt van Marie Kondo? Geen zorg.

 

 

4.   Je gelooft niet

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een negatieve balans is tussen intelligentie en religie. Intelligente mensen willen feiten en als je gelooft moet je je aan bepaalde dingen overgeven. Britse en Deense wetenschappers legden het gemiddelde IQ vast van landen en het percentage ongelovigen. Hoe hoger het IQ, hoe lager het percentage gelovigen.

 

5.   Je bent een avondmens

Oh, ik scoor hier heel laag op, want ik val nog eerder in slaap dan mijn dochters. Er is in Amerika studie gedaan (onder 20.000 proefpersonen) naar het tijdstip van slapen gaan en IQ en de mensen die om 00:30 uur de oogjes toe deden en rond 08:00 uur opstonden, bleken het hoogste IQ te hebben. Nu moet ik hier wel bij aantekenen dat dit onderzoek is gedaan onder ‘jongvolwassenen’ en die hebben waarschijnlijk niet drie dochters, een hond en een baan.

 

6.   Je bent een piekeraar

Hoe beter onze hersenen zich ontwikkelden in de evolutie, hoe beter we ons voorstellingen van dingen konden maken en waardoor gevaar en angst ook meer vat op ons kregen. Gewoon omdat we de worst case scenario’s konden voorstellen. Piekeren is volgens wetenschappers goed omdat je rekening houdt met slechte situaties en je er zo dus op voorbereid bent. Negen tips voor de piekerkoningin vind je hier. 

 

 

7.   Je houdt van harde humor

De universiteit van Wenen liet mensen strips zien met daarin harde grappen over dood, ziekte en handicaps. De mensen met het hoogste IQ konden de harde grappen het meest waarderen. Het is trouwens niet zo dat de mensen die van harde humor zijn ook minder vrolijk zijn. Juist de pessimistische groep kon niet echt lachen. Om harde humor te waarderen moet je slim en goedgehumeurd zijn. Nou.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach