De reis van je genen

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar het schijnt dat een half miljoen Nederlanders niet weten wie hun biologische vader is of niet bij hem opgroeien.

 

 

Ik had er geen idee van dat het om zoveel mensen gaat. Een kennis van me groeide ook op bij een vader die niet zijn vader bleek te zijn. Daar kwam hij per ongeluk achter toen hij tweeëntwintig was en het zette zijn wereld volledig op zijn kop. Niet weten waar je vandaan komt, van wie je bepaalde karaktertrekken hebt, of die rare wiebeltenen, dat doet wat met je.

 

En er zijn ook een heleboel mensen die niet weten wie hun moeder is. Dus toen Caroline Tensen voor haar nieuwe programma ‘De reis van je genen’ een oproep deed voor kandidaten die op zoek zijn naar hun vader of moeder, kreeg ze meer dan duizend aanmeldingen. In dit nieuwe programma gaat Caroline samen met familiedetective Els Leijs op zoek naar het antwoord op die ene vraag: Wie is mijn vader of moeder? Alles om de puzzel van je leven compleet te maken en te weten waar je vandaan komt.

 

Eerder presenteerde Caroline het programma ‘DNA onbekend’, waarin ze ook op zoek ging naar het ontbrekende puzzelstukje. Maar toen was er DNA nodig van mogelijke familieleden. In ‘De reis van je genen’ hoeft dat niet, want Els en Caroline hebben maar een paar aanknopingspunten nodig om een match te vinden na onderzoek van stambomen en een zoektocht in wereldwijde databanken.

 

Daarover zeggen ze: ‘Wij maken gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek. Waardoor we geen naam van een vader of moeder hoeven te hebben en toch naar hem of haar op zoek kunnen.’ Bij vijfenzeventig mensen is er DNA afgenomen en startte het zoeken. ‘Die mensen kwamen in verschillende databanken terecht waar inmiddels bijna veertig miljoen mensen in zitten. Dat betekent dat je onmiddellijk honderden neven en nichten hebt. Vervolgens kozen we een mooie mix van twaalf mensen voor wie we gaan uitzoeken wie hun ouder is.’

 

Een van die twaalf is Tanja, die op zoek is naar haar Duitse moeder. Een verdrietig verhaal van een jonge vrouw, die uit angst voor haar akelige stiefvader van huis was weggelopen en moederziel alleen een kind kreeg. Of deze zoektocht een happy end krijgt zie je vanavond om 20.30 uur op RTL4.

 

Bron: TV-gids

Beeld: RTL Beeldbank

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit