De première van The Book of Mormon

 

Wij waren erbij en we vonden er wat van.

 

 

Soms komen er van die buitenkansjes voorbij waar we hier op de redactie heel hard achteraanrennen. Een uitnodiging voor de première van The Book of Mormon in Koninklijk Theater Carré bijvoorbeeld.

 

Danique en ik hadden natuurlijk allang gehoord dat je deze musical echt gezien moet hebben. Het is een kaskraker van jewelste want het regende Tony®, Olivier® en Grammy® Awards voor deze voorstelling.

 

Je moet geen teer zieltje hebben, want de show is geschreven door de makers van de provocerende animatieserie South Park. En zij hebben, laat ik zeggen, een bijzonder gevoel voor humor. Nogal uitgesproken. In deze musical wordt gewoon iedereen op de hak genomen. Werkelijk niemand wordt gespaard.

 

Lang verhaal kort: The Book of Mormon laat zien hoe betuttelend de Westerse wereld naar Afrika kijkt. De blanke man wordt flink in de maling genomen en dat is hilarisch. Het verhaal gaat over twee mormoonse jongens uit Salt Lake City die op zendingsmissie naar donker Afrika worden gestuurd. En daar gaan de acteurs helemaal los. Men vloekt dat het een lieve lust is. Er worden allerlei stereotypetjes uit de kast getrokken en geen religie wordt gespaard. 

 

 

Soms zaten Danique en ik echt met kromme tenen te luisteren. Want tjonge, er komen grappen voorbij die eigenlijk echt niet kunnen. De hele zaal hield dan zijn adem in. Maar dat is wel zeer verfrissend in een wereld waar we steeds vaker op iemands tenen schijnen te trappen. De teksten zijn heerlijk, de muziek is geweldig en voor je het weet zit je op je stoel mee te deinen.

 

The Book of Mormon wil je zien. En dat kan! Tot en met 27 oktober in Koninklijk Theater Carré. Er zijn nog kaartjes beschikbaar, maar dan moet je wel opschieten.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit