De plastic paprika

 

Daar wil ik het even over hebben.

 

Je hoort het alsmaar om je heen: we moeten milieuvriendelijker worden. Al jaren scheiden we plastic (of we proberen het in ieder geval). We betalen tien cent voor onze plastic tasjes in kledingwinkels of in de supermarkt.

 

Wat me dan nú heel erg opvalt, juist omdat we er meer rekening mee houden, is dat rode paprika’s opeens in een plastic verpakking zitten. Dat de komkommers opeens een jasje aan hebben. Waarom is dat nou? Hygiëne? Je wast ze toch wel voordat je gaat koken en anders bak je de bacteriën er wel uit.

 

En de supermarkten willen van al dat plastic af. Het doel is dat er in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal in de schappen ligt. Hoe kan dat doel gehaald worden als ik er steeds meer plastic bij zie komen? Natuurlijk kan je niet alles los in de schappen leggen, dat snap ik helemaal, maar bij een paprika, een komkommer of een broccoli vind ik het toch echt wel een tikkeltje overdreven. Juist daar valt een hoop te winnen en kun je makkelijk besparen. En mij hoor je niet klagen over de hygiëne. Goed voor de weerstand, zeg ik dan maar. Waarom gaan we zo heftig met onze “smetvrees” om?

 

 

Ook wij, en dan vooral mensen van mijn generatie, werken juist extra verpakkingsmateriaal in de hand. Kant-en-klare maaltijden zijn nou eenmaal hot & happening. Voor jezelf koken is namelijk veel te duur. En hoe neem je die kant-en-klaarmaaltijd mee? Ja, in een plastic verpakking. Wie is hier dan schuldig aan? Laten we daar even goed over nadenken, want voor we het weten zitten alle druiven apart in een plasticje verpakt.

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares