De persconferentie van gisteravond

De persconferentie was dit keer in een sobere en snelle uitvoering, met voor alle journalisten maar één vraag.

 

Eigenlijk hoef je het niet eens meer te kijken, want maatregelen of routekaarten lekken meestal eerder uit. Maar ineens liet Hugo de Jonge gisteravond bijna tussen neus en lippen door weten dat de maatregelen nog zeker tot december van kracht zijn. Wat doet deze lockdown light en zo’n tweede golf mentaal met ons? We bellen met psycholoog Yvonne Lankhaar.

 

“Ik zie veel mensen met chronische klachten, zij zijn overgeleverd aan hoe anderen het doen. Bij deze groep kunnen de maatregelen niet streng genoeg. Maar het unieke aan deze situatie is dat niemand eraan ontkomt en het elk mens treft, zelfs als je je helemaal terugtrekt. Iedereen heeft een andere overlevingsstrategie, bij de één uit het zich in boosheid, bij de ander juist in angst”, legt Lankhaar uit.

 

Dat de reacties in een tweede golf heftiger zijn is logisch. Lankhaar: “De gevolgen worden groter, denk bijvoorbeeld aan familieleden die ziek worden of financiële problemen. In zo’n eerste golf is er meer vertrouwen dat we het samen onder bedwang kunnen krijgen, zelfs als er gewaarschuwd wordt voor een tweede keer. Een mens wil een stukje controle, maar het is een moeilijke situatie om grip op te krijgen omdat er zoveel factoren meespelen. Ook al proberen we dat wel met maatregelen, maar daar kan de een zich beter naar voegen dan de ander. Elk persoon uiteraard door eigen beweegredenen.  Dat heeft ook te maken met hoe flexibel je bent. Met het groter worden van consequenties en het gebrek aan ontspanning na spanning, zoals geen vakantie, kan angst of boosheid toenemen.”

 

Het komt er dus eigenlijk op neer dat jij en ik er net een andere overlevingsstrategie op na houden, waardoor ik misschien bang ben en jij boos of juist andersom. Helder. Ik hoorde Yvonne Lankhaar nog vertellen over moeders die hun kinderen al sinds april alleen vluchtig bij een raam zien, wat voor mij weer veel relativeert. Misschien is relativeren naast je overlevingsstrategie minstens zo belangrijk.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans