De paden op, de lanen in! Net als ‘Jo met de banjo’ ja!

 

Want een ommetje in de natuur doet wonderen en dat is echt!

 

Wist je dat oktober in het teken van de #2uurnatuur Challenge staat? Dat is een initiatief van IVN Natuureducatie met als doel ons meer de natuur in te jagen omdat dat – onderzocht en bewezen door senior onderzoeker Dr. Jolanda Maas bij de sectie klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam! – heel goed is voor onze gezondheid en ons welzijn. Hieronder het onderzoek in hapklare brokken.

 

Om te beginnen: met natuur wordt bedoeld midden in het groen of in een bos, maar een tuin, park of gemeenschappelijke tuin in de buurt helpen ook al enorm en aan het water doet het ook goed.

 

Onderzoek naar de helende kracht van de natuur wijst uit dat contact met de natuur – lees: de paden op de lanen in – kan helpen tegen stress, om beter te slapen, om het geluksgevoel te prikkelen en anderzijds agressieve neigingen juist te dempen. 

 

Het bewijs? 
Mensen die wonen in het groen komen minder vaak bij de huisarts met klachten als depressies, angststoornissen en diabetes. 

 

En:
Het sterftecijfer onder mensen in het groen ligt lager, het geboortegewicht van baby’s hoger en mensen in het groen voelen zich mentaal ook gezonder.

 

 

Dus:
Natuur loutert de geest, zeg maar. Fluitende vogels en ruisende blaadjes vertellen ons oerbrein bovendien dat er geen wilde dieren in de buurt zijn of anderszins gevaar dreigt. Daarbij was de natuur van oudsher de plek om voedsel te vinden. Nog een positieve connotatie dus.

 

Tot slot: de paden op, de lanen in; ga net als ‘Jo met de banjo’ te voet – of alla, fietsend. En bewegen is goed voor je. Vandaar dat zaaien en wieden ook goed voor je zijn. Lekker door de knietjes, poten in de aarde en zuurstof snuiven. 

Het wordt mooi weer dit weekend, dus doe er je voordeel mee!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans