De ogen en oren van Beatrix

 

 

Vandaag is prinses Beatrix jarig. Ze viert haar eenentachtigste verjaardag in besloten kring. Maar wie zit er in die kring?

 

 

 

Doen wat je leuk vindt, zolang het nog kan, geldt natuurlijk voor iedere pensionado. Zo ook voor de prinses. Ze heeft vast een heleboel ‘vrinden’ waar ze het heel gezellig mee heeft. Sinds haar abdicatie heeft ze natuurlijk ook veel meer tijd die ze lekker zelf mag invullen.

 

Ik ben uiteraard stiknieuwsgierig wie er vandaag een taartje mogen komen eten op kasteel Drakensteyn. Twee dames die mogelijk op de gastenlijst staan zijn mevrouw Miente Boellaard en Martine van Loon. Zij waren respectievelijk hofdame en grootmeesteres van de oude koningin. Deftige dames uit de oude Nederlandse adel die jarenlang stilzwijgend op de achtergrond de steun en toeverlaat van Beatrix waren. Want de koningin stond natuurlijk in de spotlights.

 

De hofdame was er niet alleen voor de gezelligheid. Zij probeerde zoveel mogelijk informatie voor de koningin te verzamelen als zij ergens in Nederland op werkbezoek ging.

 

Dan kon de koningin wat meer de diepte in en knipte ze niet alleen maar een lintje door.

 

De grootmeesteres, de ‘baas’ van de hofdames, was degene die de contacten met de in Nederland werkende diplomaten onderhield. Daarnaast vergezelde zij Beatrix op vele staatsbezoeken.

 

Inmiddels zijn deze dames ook met pensioen. Zij vonden het in eerste instantie lastig om een andere invulling van hun dag te vinden, maar nu gaan ze voor de gezelligheid met de prinses op stap.

 

Of mevrouw Boellaard en mevrouw Van Loon daadwerkelijk vandaag op de verjaardag van Beatrix zijn, zal ik helaas nooit te weten komen. ‘Want vertellen, laat staan pochen, over een rol aan het paleis is not done’, alsdus mevrouw Boellaard.

 

 

 

 

Bron: NRC, woensdag 30 januari 2019

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit