De NSC van Pieter Omtzigt: oude wijn in nieuwe zakken?

 

Nou, daar ging gisteren eindelijk de kogel door de kerk. Pieter Omtzigt komt met zijn eigen politieke partij…

 

 

 

Maandenlang zat politiek Den Haag en de rest van Nederland te wachten op het antwoord op die ene vraag: komt Pieter Omtzigt met zijn eigen politieke partij of niet. Gisteren was het dan zover. Een uiterst ontspannen Pieter gaf op X (voorheen Twitter) eindelijk duidelijkheid. Jawel, hij gaat het doen. Met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) doet hij in november mee aan de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer en als ik de peilingen mag geloven stormt hij daar meteen met meer dan 40 zetels naar binnen. Dat zal me een klapper worden.

 

 

Maar dat zullen dan geen 40 extra Pieters zijn die in die zetels plaats gaan nemen. Ik ben dus reuze benieuwd wie de poppetjes zijn die op het pluche zullen gaan zitten. Zijn dat net zulke dossiervreters als Pieter? Zijn zij net zo ongevoelig voor status en macht als hun partijleider? Want als er volgens de Nederlander ergens behoefte aan is, dan is het wel aan een nieuwe wind in Den Haag. Dat hebben de verkiezingen voor de Provinciale Staten al laten zien toen nieuwkomer Caroline van der Plas met haar BBB als grote overwinnaar uit de bus kwam.

 

 

Gisteren zat Pieter bij Nieuwsuur om te vertellen wat hij nou precies anders gaat doen. Armoedebestrijding, meer woningen, betere zorg. Ik ben voor! Mijn inmiddels volwassen kinderen doen een moord voor een betaalbare zelfstandige woning. Tot nu toe ziet het ernaar uit dat ze die nooit zullen vinden, maar als het aan Pieter ligt, gaan ze er eindelijk komen. Nou, ik ben benieuwd, want alle partijen roepen dat ze het de komende jaren helemaal anders willen doen.

 

 

Met nog maar een paar weken te gaan moet er nog een heleboel gebeuren voor de poppetjes van Pieters nieuwe partij bekend zijn. En of die uit hetzelfde hout gesneden zijn als Pieter zelf is nog afwachten. De gevestigde orde in Den Haag kan de borst natmaken. Gaat Omtzigt zijn programma waarmaken, of wordt het oude CDA-wijn in nieuwe zakken?

 

 

 

Beeld Instagram: @pieteromtzigt

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit