De nieuwe Quote 500 verscheen gisteren

 

 

Een pandemie slecht voor de portemonnee? Dat hoeft dus absoluut niet, blijkt maar weer. Nederland telde namelijk nog nooit zoveel miljonairs als nu.

 

 

 

Daar schaar ik me helaas nog niet bepaald onder, maar I’m working on it. De lancering van de 25e editie van de Quote 500 vond gisteren plaats in Amsterdam, en daar bleek dat de allerrijksten van Nederland het goed voor elkaar hebben: de rijksten zijn alleen maar rijker geworden.

 

De absolute numero uno is inmiddels geen verrassing meer. Ook dit jaar was dat Charlene de Carvalho-Heineken, en zoals haar achternaam al zegt is zij inderdaad erfgenaam van het welbekende biermerk. Zij wordt geschat op een vermogen van 13,5 miljard euro, wat zo ontiegelijk veel is dat ik het niet eens echt kan bevatten. Mi gado, zeg. Deze Charlene had trouwens wel te ‘lijden’ onder de pandemie: vorig jaar had ze twee miljard verlies vanwege corona. Maar een bedrijf als Heineken kan dat prima aan en komt beter terug dan ooit, want dit jaar hadden ze weer ruim elf procent winst.

 

De nummer twee vond ik dan wel weer verrassend. Die zag ik in ieder geval totaal niet aankomen. Dat had ik ook niet kunnen zien, trouwens, want ik heb nog nooit van de beste man gehoord. Maar vastgoedondernemer Remon Vos is lekker bezig: 5,7 miljard euro. En ja, dat is alsnog bijna acht miljard verschil met de nummer twee. Acht. Miljard. In 2019 kwam hij nog binnen in de Quote 500 als de ‘hoogste binnenkomer ooit’, dus ik denk dat dit wel iemand is van wie ik businessadvies zou willen hebben. Binnen drie jaar naar de nummer twee met meerdere biljarden euro’s op je naam: vertel me je geheim.

 

De top 3 wordt afgesloten door de oprichter van Randstad, Frits Goldschmeding: die mag zich alsnog beheurlijk rijk tellen met 5,6 miljard euro.

 

Maar heel eerlijk: de mensen uit de Quote 500 die we wél kennen zijn een stuk interessanter, toch? Waar eerst de Quote 500 (nog eerder de Quote 100) werd gedomineerd door voetballers, schitteren die nu in afwezigheid. Al zullen zij er heus wel warmpjes bijzitten hoor, maar dan hebben ze niet de 110 miljoen euro die nodig is om de laatste plaats te veroveren. De sporter die het meest daarvan in de buurt komt is Max Verstappen, dus wie weet krijgt hij volgend jaar een plekje in de lijst.

 

De BN’er die misschien wel het meest verlies leed (hij zag namelijk een achtste (!) van zijn vermogen verdwijnen): John de Mol. Omgerekend is dat zo’n 300 miljoen euro. Hoooly shit, zeg. Alsnog heeft hij 2,1 miljard euro over, maar toch is het een opvallend groot verlies.

 

Nog nooit eerder was de opgetelde lijst bij elkaar zó intens rijk. Mocht het ook je ambitie zijn om ooit die Quote te halen, ga dan de vastgoed in of de tech; het merendeel zit namelijk in die branche. De oprichters van Thuisbezorgd.nl, Coolblue en Adyen bijvoorbeeld.

 

Ik spaar nog even door, oké?

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer