De Nationale Zaad­lozing

 

Dit is best een schunnige kop voor een nogal onschuldig stukje…

 

Het zit namelijk zo: het gaat slecht met de bij in Nederland. Nogal boeiend, hoor ik je nu zeggen, maar als de bij uit de natuur verdwijnt ontstaat er een groter probleem dan je in eerste instantie zou denken.

 

De bij is namelijk best belangrijk. Een groot deel van onze gewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld aardbeien, bloemen en fruitbomen. Een op de drie happen die je eet, bestaan enkel dankzij de bestuiving van een bij.

 

Omdat er steeds minder wilde bloemen in ons landschap te vinden zijn door klimaatverandering en schaalvergroting van de landbouw is het hoog tijd om in te grijpen. Dat vindt NPO2-radiomaker Stefan Stassen ook en daarom is hij vorig jaar gestart met De Nationale Zaadlozing. Door het gratis uitdelen van zakjes zaad kunnen luisteraars in hun tuin wilde bloemen zaaien waar de bijen op afkomen. Dus hoe meer wilde bloemen, hoe meer wilde bijen.

 

De actie van Stefan was zo’n succes dat hij dit jaar weer gehouden wordt. Supersimpel dus. Jij een vrolijke tuin of gezellig balkon en de 181 soorten wilde bijen hebben een grotere overlevingskans.

 

Vul je naam en adresgegevens hier in en het gratis zakje bloemenzaad wordt kosteloos naar je toegestuurd (let op: je krijgt een mailtje om je aanvraag te bevestigen. Kijk daarvoor ook even in je spamfolder.)

 

En als je nu toch op die site zit voor dit zaad, teken dan meteen even de petitie om alle wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten. Dat zou helemaal mooi zijn.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit