De Nationale Suiker Challenge

 

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben last van diabetes type 2. Een ongekend hoog aantal. Daar wil het Diabetesfonds iets tegen doen.

 

Omdat diabetes ook in mijn familie voorkomt, wilde ik daar graag wat meer van weten. 

 

Suikerziekte is een heel vervelende aandoening waar twee typen van bestaan. Type 1, waarbij je lichaam door een defect in je afweersysteem zelf geen insuline meer aanmaakt, komt gelukkig niet zo heel vaak voor. Een op de tien diabeten heeft type 1, dat meestal snel te herkennen is. 

 

Van type 2, waarbij je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline, kun je zomaar zonder dat je het weet jarenlang last van hebben. De oorzaak zit ‘m vaak in erfelijke aanleg, overgewicht en ongezonde voeding. En juist daar wil het Diabetesfonds iets tegen doen. 

 

Vandaag begint de Nationale Suiker Challenge van het Diabetesfonds om Nederland er bewust van te maken dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk is. Veel diabetespatiënten moeten dagelijks veel medicijnen slikken. Maar wist jij dat een gezondere manier van leven diabetes type 2 kan voorkomen en vaak zelfs kan omkeren? Dan kan het je dus zomaar gebeuren dat je door een verandering van je levensstijl helemaal geen medicijnen meer hoeft te slikken. Hoe fijn is dat?

 

De Nationale Suiker Challenge helpt je daar een handje bij. Als je meedoet, word je je bewust van de hoeveelheid suiker die je eet. Gemiddeld zijn dat achtentwintig suikerklontjes per dag, zo’n veertig kilo per jaar. Zet dat maar eens voor je neus, veertig pakken suiker! Niet normaal… 

 

Het Diabetesfonds laat je zien dat er een heleboel gezondere alternatieven bestaan voor de verborgen verleiders. Deze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook veel beter voor je gezondheid. En ze kosten net zoveel tijd om te maken als bijvoorbeeld je eigen oude vertrouwde ontbijtje. 

 

Natuurlijk is het niet makkelijk om vastgeroeste gewoonten af te leren. Maar de kans op succes is groter als je het probeert, nietwaar? Ik had nooit gedacht dat ik een pannenkoekje van boekweitmeel als ontbijt zo lekker zou vinden. Ik sta ze nu zelfs ook voor mijn pubers te bakken. Die pikken zo meteen een goede gewoonte op. En jong geleerd is oud gedaan, nietwaar? 

 

Wil je meer weten over deze Nationale Suiker Challenge? Schrijf je dan hier in.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit