De mooiste kerst­markten van Duitsland

 

Deze zijn perfect om even een weekendje te bezoeken, want mooi, gezellig en leuk dat ze zijn!

 

Ik heb vijf jaar in Duitsland gewoond. Dat maakt mij, vind ik zelf, een kerstmarktexpert. Want tja, de Duitse kerstmarkten staan gewoon een tikkie hoger op de kerstmarktenlijst dan de Nederlandse. Daar valt niet over te discussiëren.

 

 ‘Mijn’ kerstmarkt was in Bonn. Daar ging ik elk jaar minimaal tien keer naartoe. Mijn favoriete dag van het jaar was als we met de hele familie ’s ochtends vroeg de stad in gingen, dat we allemaal apart op pad gingen om kerstcadeaus te kopen, en dat we dan ’s middags weer samen afspraken bij de kerstmarkt om te lunchen. Daarna gingen we allemaal weer op pad om de rest van de cadeaus te vinden. En tussendoor ging je natuurlijk weer even langs de markt voor warme chocolademelk met slagroom, of glühwein. Want qua eten en drinken kom je op de kerstmarkten aan je trekken. Van Germknödels (nog nooit gehad? shame on you! Volgende keer mag je die niet missen), tot Bratwurst, Lebkuchenherzen, bier en glühwein. Je vindt het allemaal. En je wilt het ook allemaal. Dus dat je tonnetjerond weer richting huis gaat is een gegeven. Maar het is het allemaal waard. Trust me.

 

Sinds mijn familie niet meer in Bonn woont ben ik de afgelopen jaren toch maar weggegaan bij ‘mijn’ kerstmarkt, en ben ik bij andere op bezoek gegaan. En zo ben ik erachter gekomen dat een aantal van mijn favoriete kerstmarkten zich in de deelstaat Nedersaksen bevinden. Van Emden tot Wolfenbüttel. Hieronder leg ik even uit waarom ze stuk voor stuk de moeite waard zijn.

 

 

1. Emden Engelkemarkt

25 november – 23 december en van 27 tot 31 december.

Open van 11:00 – 20:00 uur. 

 

Deze kerstmarkt is perfect voor een dagje uit omdat ie zo dichtbij Nederland ligt. Het kleine zeehavenstadje is een bijzondere plaats met een deels Nederlandse geschiedenis. Het stadhuis is tijdens de kerstperiode sfeervol verlicht. Zo ontstaat een schilderachtig decor dat ideaal is als achtergrond voor het kerstdorp. In de oude haven van de stad liggen feestelijk verlichte museumschepen en oude zeilschepen die je uitnodigen om aan boord te komen. Ook in de stadstuinen ligt een mooie kerstmarkt die ingericht is met pittoreske kraampjes, dus je kan niet anders dan jezelf helemaal wanen in de kerstsfeer. De naam ‘Engeltjesmarkt’ komt van de engel uit het stadswapen. Omdat de kerstmarkt binnen de stadsmuren wordt gehouden beschermt de engel volgens de traditie de kerstmarkt.

 

 

2. Hildesheim

25 november – 29 december 

Open van 11:00 – 20:00 uur 

 

De Hildesheimer kerstmarkt bevindt zich op de historische marktplaats en is gezellig versierd met vele gekleurde lichtjes, zestig kraampjes gestyled als vakwerkhuisjes, en een groot reuzenrad waaruit je een geweldig uitzicht hebt op de kerstmarkt. De markt is omringd door hoge dennenbomen die allemaal ook prachtig verlicht zijn. En alle kraampjes verkopen cadeautjes, van zilveren sieraden tot zoete lekkernijen. Ook staat er een tien meter hoge kerstboom met wel 7500 led-lampjes. Dus ben je op zoek naar een écht typisch Duitse kerstmarkt? Dan wil je hier zijn.

 

 

3. Hannover 

25 november – 22 december

11:00 – 21:00 uur

 

Sprookjesachtige lichtjes, culinaire lekkernijen en verleidelijke geuren zorgen altijd voor een heerlijke sfeer bij de kerstmarkt in de historische binnenstad van Hannover. Het in de 14e eeuw gebouwde godshuis en het Altes Rathaus schitteren in een zee van lichtjes. De kerstmarkt van Hannover heeft wel 170 (!) versierde kramen. Dus je weet zeker dat als je hierheen gaat, je met mooie cadeaus thuiskomt. Ook is er op het Ballhofplatz een Fins kerstdorp, waar je je kunt laten betoveren door de bijzondere flair van Noordse cultuur. Hier geniet je in originele Sami-tenten van Finse specialiteiten als vers bereide zalm van het vuur of echte glögi-glühwein. Geloof me, dit wil je niet missen.

 

 

4. Rammelsberg in Goslar

14 – 15 december 

Open van 11:00 – 18:00 uur 

 

Dit is een kerstmarkt in een oude mijn (nee, ik maak geen grap). Vlakbij het vakwerkstadje Goslar ligt de Rammelsberg. De ruim duizend jaar oude mijn werd in 1988 gesloten en is nu een museum en UNESCO werelderfgoed. De kerstmarkt hier is alleen open in het derde weekend van de advent, dus op zaterdag en zondag 14 en 15 december. Er zijn ongeveer vijftig kraampjes, die zowel ondergronds als bovengronds staan. Beide dagen is er ook een gevarieerd programma met muziek, culinaire lekkernijen en ambachtelijke producten uit de regio. Populair is ook de tour door de Roeder mijngangen die dit weekend met honderden kaarsen wordt verlicht. Ben je dus op zoek naar een écht bijzondere kerstmarkt en een ervaring die je nog nooit hebt meegemaakt, dan ben je in Rammelsberg aan het juiste adres.

 

 

 

5. Osnabrück 

Maandag tot donderdag 12:00 – 21:00 uur

Vrijdag en zaterdag 12:00 – 22:00 uur

Zondag 12:00 – 21:00 uur 

 

Deze kerstmarkt behoort al jaren tot een van de mooiste kerstmarkten van het noorden en hij is zeer geliefd in Duitsland. Waarom hij zo populair is? Door ’s werelds grootste speelklok die bij het theater staat en de bijna honderd jaar oude carrousel die voor het raadhuis staat. Wat ook bijzonder is, is de grootste speeldoos ter wereld, waarvan de levensgrote figuren al sinds 1999 op de muziek van vijfentwintig verschillende kerstliederen draaien. Je kan ook de Mariakerktoren (192 treden) beklimmen voor prachtig uitzicht over de stad en de kerstmarkt. En voor de (klein)kinderen is er een kerstmarkttreintje. Een ding is zeker: op de kerstmarkt van Osnabrück verveel je je geen minuut.

 

 

6. Celle

28 november – 12 januari

Zondag tot donderdag 12:00 – 22:00 uur

Vrijdag en zaterdag 11:00 – 22:00 uur

 

Celle is in 2018 uitgeroepen tot beste kerststad. Dat lijkt me dus al genoeg reden om erheen te gaan. En ik snap het he-le-maal. Want in het midden van de historische binnenstad (met de mooiste vakwerkhuizen) vind je de kerstmarkt met meer dan tachtig verschillende houten kraampjes. En midden op de markt, daar staat een veertien meter hoge, verlichte kerstpiramide. En vergeet ook het kerstbos niet! Er staan allemaal kerstbomen en er liggen houtsnippers op de grond. Daartussen staan allemaal kraampjes. Een betere kerstsfeer ga je niet vinden.

 

 

 

7. Wolfenbüttel

26 november – 23 december

Open van 11:00 – 21:00 uur

 

Elk jaar schitteren de lichtjes op de kerstmarkt van Wolfenbüttel je tegemoet. In het hart van de stad, tussen de vakwerkhuizen, is de knusse kerstmarkt. Je vindt er allerlei lekkernijen, kunsthandwerk en een entertainmentprogramma voor jong en oud. Wil je heerlijk genieten van zangkoren en blaasmuzikanten die populaire kerstliedjes en stijlvolle jazz spelen? En dat terwijl je op zoek bent naar de origineelste kerstcadeaus? Dan kan ik je de kerstmarkt van Wolfenbüttel aanraden.

 

 

Beeld: Hildesheim: © Hildesheim Marketing – fotograaf Leif Obornik, Rammelsberg – Goslar: © Weltkulturerbe Erzbergwerk Rammelsberg GmbH, fotograaf Dr. Martin Wetzel, Osnabrück: © Osnabrück Marketing & Tourismus GmbH – Heese, Wolfenbüttel: © Christian Bierwagen – Stadt Wolfenbüttel, Hannover: © Hannover Marketing & Tourismus GmbH – Christian Wyrwa

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn