De mooiste kerst­etalages

 

In deze tijd van het jaar is er toch bijna niks fijner dan kerstetalages van warenhuizen en winkels te bekijken? Dit zijn de opvallendste die je gezien wil hebben. 

 

Het is begin december en voor mij staat deze maand volledig in het teken van kerst. Mijn kerstbomen staan sinds gisteren prachtig opgetuigd in huis. Bomen ja, want ik heb er twee: een grote boom met mooie ballen en kleuren die goed bij elkaar passen, en ik heb ook een kleintje, waar alleen maar grappige ballen in hangen. Denk aan scooters, hamburgers, hotdogs, stroopwafels, vogels, auto’s, frietzakken en rookworsten. Daar word ik gelukkig van, ik vind het gezellig thuiskomen. 

 

Behalve van kerstbomen houd ik ook van mooie kerstetalages. Je denkt hierbij meteen aan steden met luxe winkels en dito warenhuizen. Plekken zoals Parijs, Londen en New York, maar ook in Nederland hebben we prachtige etalages zoals die van de Bijenkorf. 

 

Leuk om te weten is dat het ‘visual team’ van de Bijenkorf ruim 338 dagen op het hoofdkantoor heeft gewerkt aan het kerstconcept. Wist je dat er dit jaar 1120 nieuwe kerstbomen zijn in de Bijenkorfwinkels met in totaal 947.200 led-lampjes? En nog leuker: er komen 420 witte kerstbomen ondersteboven te hangen in de lichthal van de Bijenkorf in Amsterdam. En ieder onderdeel van het decor is speciaal voor de Bijenkorf ontworpen. 

 

Kerst Bijenkorf
 


 

Bijenkorf gebouw
 

 

 

Londen is dé stad om kerstinkopen te doen. Zoals in het warenhuis Harrods met zeven verdiepingen. Een tip is om vooral een bezoekje te brengen aan Harrods wanneer het donker is. Dan is het hele gebouw verlicht en versierd. Een echt kerstgevoel dus. Ook Selfridges maakt er ieder jaar weer iets moois van. Vorig jaar hebben ze de muren en vloeren in de winkel met bijna duizend vierkante meter rood fluweel bedenkt. Er waren tweehonderd kerstbomen, vijftienduizend meter aan led-verlichting en 85 duizend kerstballen nodig om de winkel te versieren. 

 

Harrods, Londen

 

 

Tijdens de kerstperiode wil ik alleen al naar New York om te schaatsen bij Rockefeller Center, maar kerstshoppen hoort daar natuurlijk ook bij. Bij de warenhuizen Bloomingdales en Barneys maken ze er ieder jaar weer wat moois van. Zo heeft Bloomingdales een paar jaar geleden samengewerkt met Swarovski. De etalages waren versierd met 7,6 miljoen Swarovskikristallen. 

 

Bloomingdales, New York

 

 

Ook in Parijs weet men hoe ze de stad volledig in de kerstsferen kunnen omtoveren. Zoals Galeries Lafayette: ieder jaar wordt de koepel in het gebouw gedecoreerd met een grote kerstboom. En een hele opvallende is de ingang van Dior. Boven de entree heeft een witte verlichte kerstboom gehangen en een verlichte luchtballon met sterren. 

 

Galleries Lafayette, Parijs

 

 

Dior, Parijs

 

 

Dior, Parijs

 

 

Ik kan niet wachten om door een verlichte stad te lopen en al deze bijzonder mooie etalages te mogen bewonderen. Weet jij al waar je kerstcadeaus gaat shoppen? Of waar je het liefst etalages bekijkt? 

 

Door: Anouk Raijmakers

Afbeelding van Anouk Raijmakers