De mooie initiatieven in coronatijd

 

Een heel mooi moment, gisteren om 20.00 uur: massaal werd er geklapt bij mij in de buurt, en door heel Nederland als ik de filmpjes mag geloven.

 

Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van, zo op veilige afstand vanuit m’n open raam op de derde verdieping in Amsterdam Oud-Zuid. Het gevoel van saamhorigheid, het ‘samen kunnen we dit aan’, en natuurlijk dik verdiend voor de zorgverleners die dag en nacht klaarstaan en hun eigen gezondheid ook op het spel zetten. Hulde voor hen.

 

De bloemensector is het daar roerend mee eens en wil op z’n eigen manier de zorgverleners ook bedanken. En hé, hoe zeg je het beter dan met een bloemetje? Het zal je niet verbazen dat deze sector ook met verliezen en wegvallende verkoop kampt. Afgelopen maandag bleef 50% van alle bloemen die binnenkwamen onverkocht.

 

Weggooien is zonde en eigenlijk geen optie. Nee, die bloemen zijn naar een bijzonder mooi doel gegaan: Royal FloraHolland bezorgt in samenwerking met Bloemenbureau Holland en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) bloemen rond bij ziekenhuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk.

 

Dit soort initiatieven, die raken me. Dat bedrijven, ondernemers, zzp’ers en werknemers in deze tijd zo hun handen uit hun mouwen steken om de medemens te helpen. Of om de medemens te bedanken, in dit geval. Ondanks dat hun eigen inkomsten voor een groot deel of zelfs compleet zijn weggevallen. In een gekke tijd waarin we nu zitten door het coronavirus, vind ik het hartverwarmend wat voor land Nederland is.

 

Ergens op internet las ik de woorden: ‘Ondanks het coronavirus, wil ik op geen enkele andere plek zijn dan in Nederland.’ Nou, zo voel ik het ook. Want ook al zit ik sinds zondag in zelf-quarantaine en alleen, ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld met de rest van ons land.

 

Beeld: © ANP

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer