De maïzena-generatie

 

 

Als je de uitdrukking maïzena-generatie in een klap begrijpt, weet ik wel hoe laat het is. Dit was namelijk even een snelle leeftijdscheck. Want mensen van mijn leeftijd weten zich een riedel aan gerechten te herinneren waar maïzena een belangrijk ingrediënt in was.  

 

Bloemkool met een maïzena-sausje bijvoorbeeld. En dan daarbij natuurlijk verse worst. Want dat hoorde zo. Andijvie hoorde ook met maïzena. Net als witlof (jek!). Postelein, idem dito, prei, rabarber. Groenten werden namelijk ‘aangemaakt’ toen ik klein was. Geen idee waarom. Misschien weet jij er meer waarbij maïzena onmisbaar was??

 

Als je je de maïzena-saus weet te herinneren, ken je deze vast ook nog

 

  • Sperzieboontjes met nootmuskaat. En dat spul ging natuurlijk ook over de bloemkool
  • Rode kool met aardappelen, appelmoes en een Deense frikandel (dat was eigenlijk gewoon een platgeslagen gehaktbal waar uitjes doorheen zaten
  • Stokvis met kerriesaus, gebakken uitjes en gekookte rijst
  • Griesmeelpudding met bessensaus
  • Balkenbrij met stroop
  • Rijstebrij (bibber)
  • Sla aangemaakt met Livorno (Kom daar nog maar eens om!)
  • Gekookte kabeljauw met gekookte aardappelen, gekookte worteltjes en gesmolten boter (of Blueband)
  • Gekookte bietjes met uitgebakken spekjes en spekvet voor over de aardappels
  • Kaantjes
  • Hachee met geprakte aardappels
  • Spinazie met hardgekookte eieren
  • Hardgekookte eieren in tomatensaus op een witte boterham
  • Wentelteefjes
  • Drie in de pan
  • Lammetjespap (griezel)
  • Broodpap
  • Kapucijners met uitgebakken spekjes, rauwe uitjes en piccalilly
  • Kokosbrood
  • Gebakken bloedworst met gebakken appel
  • Koninginnesoep
  • Koetjes-repen (feest!)
  • Saroma-pudding (brrr)
  • Macaroni met rookvlees, kaas en paneermeel uit de oven (superhip toen)

 

Heb jij nog een aanvulling? Wie weet wordt het zo nog een babyboomers-kookboek.

  

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter