De leukste Parijs-films 

 

Ik ben intens jaloers op zo’n beetje de helft van mijn omgeving want iedereen lijkt in Parijs te zitten behalve ik.

 

Een collega van Amayzine is er (voor het eerst in haar leven, wat een heerlijkheid dat ze al dat moois en leuks gaat ontdekken, voelt een beetje als een vriendin die aan jouw lievelings-Netflixserie gaat  beginnen) en natuurlijk de halve modewereld vanwege Fashionweek. Ik bekijk het allemaal vanaf de bank dit jaar en om alvast in de stemming te komen, maak ik een lijst met mijn lievelingsfilms over Parijs.

 

1. Midnight in Paris

Ik zag deze film ooit tijdens het filmfestival in Cannes tussen alle acteurs en Woody Allen, de regisseur, zelf. Het werd voorafgegaan door een klein optreden van jamie Cullum dus je begrijpt dat het sowieso al niet meer stuk kon, maar wat een beeld van een film is dit. En het speelt zich ook nog eens af in mijn lievelingshotel; le Bristol.  Staat op N etflix dus kijken maar.

 

2. Un Homme et une Femme

Staat op mijn Zomergasten-lijstje. Een van de mooiste films die ik ooit zag. Gemaakt door Claude Lelouch waarin Jean-Louis Trintignant speelt met Anouk Aimée, een van de mooiste filmsterren die Frankrijk ooit heeft gekend. De film speelt zich deels in Parijs af en deels Deauville, het ‘buiten’ van de Parijzenaren. Kijk, huil en heb lief. Waarschijnlijk heb je voor deze film wel een dvd-speler nodig…. 

 

3. Ratatouille

Weliswaar getekend, maar wat vangt deze Pixar film over Remy de rat en Alfredo Linguini het Parijse leven briljant. Makkelijk te bekijken via Disneyplus.

 

4. Intouchables

Natuurlijk Intouchables. Het verhaal van een rijke, invalide man die een bijzondere relatie ontwikkelt met zijn verzorger die van een heel andere komaf is dan hij. En de muziek, de muzíek. En Parijs natuurlijk. Heel veel, heel mooi Parijs.

 

5. Rendez Vous-Claude Lelouch

Inderdaad van dezelfde regisseur als un Homme et une Femme, al duurt dit epos maar 8 minuten. Je ziet een tocht door ontwakend Parijs op een vroege zondagochtend in de auto waarbij Lelouch eindigt in een romantische verstrengeling met een gerokt vrouwspersoon. Toen de politie de film later zag, is Lelouch alsnog gearresteerd want dit mocht natuurlijk allemaal helemaal niet.

 

Deze kun je gewoon lekker op youtube bekijken.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach