Teun van der Keuken en de jaren ‘80

 

Nu de Russen weer aan de grens met Oekraïne staan bekruipt mij opeens een enorm jaren ‘80-gevoel.

 

 

‘Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken.’ Ken je die slogan nog? Dat was toch wel een dingetje in de jaren 80. Of de tegenhanger van die woorden: Ban de bom. Die tegen de stationering van kruisrakketen op Nederlandse bodem was. Wij kregen zelfs vrij van school om op 29 oktober 1983 naar het Malieveld in Den Haag te gaan. Het werd de grootste demonstratie ooit want er waren toen ruim 550.000 mensen op de been. Ongekend veel. Ondertussen zong ik met Doe Maar mee: ‘Jij moet nog huiswerk maken voordat de bom valt, een diploma halen voordat de bom valt’. Tjsa, dat was geen vrolijke boel toen.

 

Anno 2022 zijn de jaren ‘80 weer hartstikke actueel. Zo links en rechts zie ik de schoudervullingen weer opduiken en is fluoriderend roze deze zomer zelfs een ‘nieuwe’ modekleur. Ook in de media is er een ware revival van de eighties gaande, want de hele week luister ik al naar de ‘Eighties Achtdaagse op NPO Radio2. Zo neurie ik mee met Net Als In De Film van Toontje Lager en zing ik luidkeels en foutloos Relight My Fire van Dan Hartman. En als ik naar de serie De Verschrikkelijke Jaren Tachtig kijk, herken ik ook zo veel.

 

En nu komt journalist en historicus Teun van de Keuken ook met een fijne serie over die jaren; ‘Een programma over de jaren tachtig’. Samen met een co-presentator die zelf ook betrokken is bij het onderwerp van de aflevering onderzoekt Teun belangrijke zaken uit de geschiedenis van die jaren. Uiteraard gaat het over De Bom en de spanningen van de Koude Oorlog, maar ook over de Vietnamese bootvluchtelingen. Over de Winterspelen in 1984 van Sarajevo in het toenmalige Joegoslavië waar Nederland niet één medaille haalde en over de hongersnood in Ethiopië. En ook die is helaas weer akelig actueel…

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Teun van de Keuken (@teunkeuk)

 

 

Een Programma over de Jaren 80 is vanaf zondag 6 maart te zien om 21.40 uur op NPO 3.

 

Bron: VPRO.nl.  Beeld: Instagram