De familietragiek van Nederland

 

De Dijk doet nog een rondje Nederland en dan mag het licht definitief uit na 41 jaar.

 

 

 

Aan tragiek geen gebrek in deze bijzondere muziekfamilie.

 

De Dijk staat eigenlijk gelijk aan drama, blues, tranentrekkers van hoog niveau. Zodra de eerste tonen klinken en zanger en frontman Huub van der Lubbe zet in dan is het al zoeken naar de zakdoeken. Je jankt of je valt je partner in de armen en je houdt haar heel lang stevig vast. Of je danst, je danst tot de morgenstond, op de vulkaan. Of je droomt even weg bij een biertje. Wat zingt hij nou?

 

Huub is eigenlijk de dichter des vaderlands, de melancholieke man die als geen ander de zwaarmoedige stemming met een noot weet vast te zetten. Die je vervolgens prikkelt om na te denken over het leven, de sociale verhoudingen en de uitwassen van het kapitalisme.

 

Aan tragiek geen gebrek, kijk maar naar de titels van de songs: Mag het licht uit, Ik kan het niet alleen, Als ze er niet is, Bloedend hart, Niemand in de stad. Waar is iedereen? De Dijk gaf ons 41 jaar lang stof tot nadenken. Schudde ons wakker en dwong ons te kijken tot ver voorbij de horizon.

 

De Dijk in de Melkweg in 2000

 

 

Intussen was De Dijk als een familie – zo stelt Familieman zich dat voor – waarin alles kan worden gedeeld: twijfels, onzekerheden, angsten en wensen. Houdt het nooit op? Wanneer kan ik gaan? Familieman denkt te weten dat de tragiek veel dieper zat bij Huub. Hij heeft ooit toegegeven geen briljante zanger te zijn, meer een entertainer. Een dichter die liever melodisch zijn hersenspinsels voor de bühne brengt.

 

Een familielid dat met een paar biertjes te veel op direct de microfoon grijpt en begint te zingen, zonder gêne, zonder pardon, zonder terughoudendheid. En dat is goed want aan romantiek en durfallen heeft de wereld een groot tekort.

 

Maar ook tragiek is eindig. Iets wat de familie ook begrijpt. Want Huub houdt van zijn familie, daarom kiest hij nu een andere route. Met een groot hart.

 

Uit: Later is nu

 

Wat houdt je tegen?

 

Wat maakt je bang?

 

Dat wikken en wegen

 

Je blijft aan de gang

 

Je aarzelt nog even en

 

Wat heb je dan?

 

Dan is alles weer anders

 

En het komt er niet van

 

Later bestaat niet

 

Je weet hoe dat gaat

 

Later, dat gaat niet

 

Later is te laat.

 

Beeld: Gerrit van Kempen / Door: Falder.nl