De boze burger pikt het niet langer

 

In het pittoreske Bergen is een groeiende groep boze burgers in een enorme strijd met het lokale bestuur verzeild geraakt. Eentje van het niveau ‘bijna burgeroorlog’.

 

 

In het pittoreske Bergen is een groeiende groep boze burgers in een enorme strijd met het lokale bestuur verzeild geraakt. Eentje van het niveau ‘bijna burgeroorlog’.

 

Het begon allemaal met Fred Vos die een kippenschuur erfde en die omtoverde tot een paleisje voor zijn gezin. Net als de buurman van Fred had gedaan. Maar de Bergense bestuurders bepaalden dat Freds voormalige schuur niet voor bewoning geschikt is en daarom moest hij eruit. Met gezin en al. Maar tot Freds verbazing kwam hij erachter dat zijn buurman wel gewoon in de andere ‘schuur’ mocht blijven wonen.

 

Dat riekt natuurlijk naar willekeur en Fred werd boos. Heel boos. Hij ging op eigen houtje op onderzoek uit en kwam een heleboel louche zaakjes tegen waar diverse raadsleden bij betrokken waren. Illegale woningverhuur, gesjoemel met hypotheken, belastingontduiking, vriendjespolitiek, ik noem maar even wat uit de losse pols. Een bananenrepubliek is er niks bij.

 

Nou, toen waren de rapen helemaal gaar. Fred startte de Facebook-groep ‘Samen Bergen Verzetten’ waar hij, samen met een groeiende groep medestanders, voortaan allerlei belastende informatie over het lokale bestuur op zet. De burgemeester en wethouders liggen nu dus onder de loep. En daar worden ze inmiddels wel een beetje zenuwachtig van. Want kunnen die bestuurders wel zomaar op het pluche blijven zitten en doen alsof er niets aan de hand is?

 

Deze ambtelijke willekeur komt in de beste gemeenten voor. Bergen is echt niet de enige plaats waar beleidsmakers zitten die het niet zo nauw nemen met hun eigen regeltjes en hun malafide zaakjes goed op orde hebben.

 

Gezien de reacties op sociale media zijn er veel lokale bestuurders met vuile handen. De boze burger is het zat en komt daarom in opstand tegen al dat bestuurlijk onrecht. Hoog tijd om eens de bezem door de Nederlandse gemeenteraadszalen te halen. Fred Vos is in Bergen alvast begonnen. Wie volgt?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit