De beste true crime aanrader

 

 

 

De makers van “The Ted Bundy Tapes” zijn terug en daar ben ik heel blij mee. De serie heet, lekker simpel, Crime Scene en behandelt in elk seizoen een ander mysterie.

 

 

Het eerste seizoen, dat vanaf 10 februari te zien is, behandelt — voor een true crime-fan — een heel bekende zaak: die van Elisa Lam uit 2013.

 

Komt die naam je niet bekend voor? Dan heb je misschien wel de beelden van de beveiligingscamera’s gezien: een jonge vrouw die erg verward lijkt te zijn en de lift van een hotel in stapt. Ze twijfelt, loopt een paar keer heen en weer buiten de lift, kijkt om zich heen — alsof ze iemand ziet of zoekt — en drukt zenuwachtig alle knopjes in. En dat zijn de laatste beelden waar de jonge vrouw Elisa Lam levend op te zien is.

 

Gelukkig werd ze gevonden. Iets minder gelukkig was de locatie: ze dreef levenloos in de watertank. Als in: de watertank waaruit water komt dat mensen daadwerkelijk opdrinken. Ja, dat is dus erg smerig en vooral erg grimmig. Maar de vraag was natuurlijk hoe ze daar in godsnaam terecht was gekomen. De deur van die grote watertank zou je in je eentje niet makkelijk open kunnen krijgen. Was ze zo sterk? En was dit haar plan, om zo zelfmoord te plegen? Jezelf verdrinken is niet een heel gangbare manier om dat te doen. Of lukte het haar niet meer om de watertank uit te klimmen?

 

Dit mysterie is omringd door zóveel vragen en onduidelijkheden. Zelf geloof ik dat Elisa Lam onbehandelde mental health issues had (ze zat daarvoor aan de medicijnen, maar was gestopt met het innemen ervan) en dat ze wellicht in een psychose heeft gehandeld. In ieder geval niet met een heldere geest. Daar zijn meerdere mensen van overtuigd, maar anderen denken dat er meer aan de hand is. Dat ze bezeten was, of misschien op de vlucht was voor iemand. Wellicht heeft die persoon haar in die watertank gegooid.

 

Die theorieën worden ook aangewakkerd omdat het hotel zelf al behoorlijk berucht was. Richard Ramirez oftewel de Night Stalker (waar nu ook een docu over staat op Netflix — een heel grimmige vent) verbleef er namelijk ook.

 

Het eerste seizoen zal volledig gaan over het mysterie rondom Elisa Lam, dus ik gok dat alles tot in detail wordt onderzocht. Juist leuk dus en heel interessant. Kun je een favoriet mysterie hebben of klinkt dat heel psycho? Want de raadsels rondom deze jonge vrouw vind ik reuze interessant. Waar het tweede seizoen over gaat is nog onbekend, maar ik hoop natuurlijk op weer zo’n spraakmakende zaak. Fingers crossed.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer