De beste break-up-songs om heel hard bij te huilen

 

Iedereen die ooit liefdesverdriet had, heeft een break-up-song, een liedje dat je huilend en met gierende uithalen zong, toen je iemand verliet of verlaten werd.

 

 

 

De ene break-up is de andere niet. Want het voelt heel anders als je zelf je verkering uitmaakt dan als je zelf de bons krijgt.

 

Ik hoef de eerste woorden van ‘I will survive’ van Gloria Gaynor maar te horen en ik kan de rest van de tekst feilloos meezingen. Haar hit uit 1978 is wat mij betreft de allerbeste break-up-song ever. Want hoewel mijn eerste gebroken hart dateert uit het begin van de jaren 90 waren haar coupletten waarin ze zong I’ve got all my life to live, I’ve got all my love to give, and I’ll survive, I will survive zo enorm helend voor mijn ziel en mijn ego. Hoezo ben ik niet leuk genoeg? Ik zal je wat laten zien, loser! Je gaat me nog op je knieën terugvragen. Om mezelf vervolgens weer met de dekens over mijn hoofd in slaap te huilen. Ach, wist ik toen maar dat het allemaal wel goed zou komen.

 

Vriendin B. krijgt het nog steeds koud om het hart als ze ‘Nothing Compares 2 U’ van Sinead O’Connor hoort. Ik snapte dat nooit zo goed, tot ik eens goed naar de tekst luisterde. Want hoe schrijnend is het wanneer Sinead zingt It’s been seven hours and 15 days, since you took your love away… Zo mooi, dat het gewoon schuurt.

 

En wat te denken van ‘Someone like you’ van Adele of ‘I can’t make you love me if you don’t’ door Bonnie Raitt, zij scoorden monsterhits met hun liefdesverdriet. Maar Miley Cyrus breekt echt het record met haar break-up-hit ‘Flowers’, die de afgelopen week meer dan 100 miljoen keer beluisterd is op Spotify. En dat is niet zomaar, want hoe pijnlijk prachtig zijn haar woorden: ‘I can buy myself flowers, write my name in the sand, talk to myself for hours, say things you don’t understand. I can take myself dancing and I can hold my own hand, yeah, I can love me better than you can’?

 

Wow, wat een gebroken hart al niet voor moois kan brengen.

 

 

Beeld: Bridget Jones Diary

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit