De bank van Beau

 

Is er op z’n Beau’s uitgebonjourd

 

Afgelopen donderdag zat ik met een vriendin in het café. Omdat het zeek van de regen bleven we langer zitten dan echt nodig waardoor ook zaken die niet per se van levensbelang zijn aan bod konden komen. Zoals dus Beau. 

 

‘Wat vind jij van Beau?’

 

‘Onmogelijk om niet van te houden.’

 

‘Maar zijn programma?’

 

‘Moet nog ‘n beetje rijpen.’

 

‘Maar die bank. Wat vind jij van die bank?’

 

‘Die bank is zó groot en zó leeg dat ik steeds denk dat het feestje nog moet beginnen. Alsof we nog zitten te wachten op de leukste gasten en dan is het alweer afgelopen.’

 

‘Eén gast die die hele grote bank moet vullen en als die gast dan niet je-dát is zap je weg.’

 

‘Of de commercial break.’

 

‘Tja. Die bank.’

 

Zaterdag stuurde ze een app, die vriendin. 

 

‘Beau heeft gisteren zijn bank er live uitgesmeten. Intens grappig. Terwijl hij de bank eindelijk met al zijn gasten vulde, wat leuk was.’

 

‘Ik ga hem terugkijken.’

 

Gisteren keek ik ‘m terug. Omdat het zeek van de regen. 

 

Misschien wel de beste Beau tot nu toe, afgelopen vrijdag. Met – om te vieren dat RTL vandaag jarig was – Jeroen Pauw, Loretta Schrijver en Rick Nieman als gouden nieuwslezers van het eerste uur op die grote bank die opeens lang zo groot niet meer leek. Beau blij over Eva die gauw naar RTL komt, Jeroen sneu omdat Eva weggaat en Jeroen die straks tegenover Eva wordt geprogrammeerd en hoe dat zal gaan. Jeroen en Loretta die herinneringen ophalen over hun begintijd bij RTL Nieuws, een setje werden en toen niet meer en dat zij nog wel liefdesverdriet had en hij niet meer. 

 

Als ze nog lang niet uitgebabbeld zijn en alle herinneringen nog lang niet opgehaald, schuift muzikaal virtuoos Simon de Wit erbij op die bank en dat mag ie omdat hij de wereld verovert met zijn YouTube-kanaal. En dan zit de tijd erop. Nou ja, bijna. Want vanavond is de laatste uitzending… voor de bank, zegt Beau. Hij dacht altijd fuck die tafel. Maar maandag staat er toch een tafel. Loretta blij! Want een tafel daar zit je met z’n allen aan, een tafel verbindt, aan een tafel kijk je elkaar in de ogen en aan een tafel ontstaan de beste gesprekken.

 

En dan staan daar de verhuizers al en worden de desk en de bank van Beau de studio uitgetild. Helemaal op z’n Beau’s beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 

‘Ik heb ‘m gezien. Fijn was ie!’ app ik.

 

‘Vanavond kijken?’

 

‘Vanavond kijken!’

 

‘Naar de tafel van Beau.’

 

‘Fuck die bank.’

 

‘Ja.’

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans