De 7 type vriendinnen die we allemaal hebben

 

Vanavond zie ik ze weer, twee vriendinnen die ik al een jaar of twintig bij me heb. Ons appgroepje heet  ‘slipjes en Marte’, zij noemen mij Mobaca, Marte Kau is Karte Mau en de derde vrouw in het verhaal, Asjha, noem ik dus meestal slipje.

 

Ik wil je heus wel vertellen hoe dat zo gekomen is, maar dan moet je me wel eerst betalen. Met een fles wijn ofzo. We kunnen elkaar zomaar een tijd niet zien, maar zij zijn de vrouwen die ik iedereen gun, vooral als je even wind tegen hebt en het ook nog eens keihard begint te hagelen. Ik denk dat we onze vriendinnen allemaal in de volgende soorten kunnen indelen. Ik hoop in ieder geval dat je ze hebt.

 

1. De trouwe
Je kent haar al vanaf je kindertijd. Heus, als jullie elkaar nu tegen zouden komen, zouden jullie waarschijnlijk geen vriendinnen zijn geworden omdat jullie zo anders zijn. Maar er is niemand die jou zo goed kent als zij en andersom. En ze is de trouwste, meest loyale persoon die je kent. Bel je op een gek tijdstip, dan neemt ze zeker op, want ze weet dat er dan iets is.

 

2. De vlinder
Je kunt maanden niets van haar horen, het lijkt alsof ze je appjes niet leest, maar dan ineens landt ze op je schouder en is ze een tijdje bij je. Dat zijn de momenten waarop je ineens avondenlang samen in de app zit en helemaal in elkaar opgaat. Dan ineens gaat ze weer naar het buitenland om op honden te passen van een of andere hotemetoot en dan staan jullie weer even op pauze. Maar dat ze terug komt en voor fun zorgt, dat is een zekerheid.

 

3. De inspirator
Zij weet precies waar je moet zijn als je leuk uit eten wilt, heeft het perfecte vakantieadres waar je op dat moment behoefte aan hebt, tikt je aan als er een sample sale is van dat geweldige interieurmerk en geeft je elk jaar een verjaardagscadeau dat nog leuker is dan je had verwacht.

 

4. Het vangnet
Kun je bijna niet meer autorijden omdat de tranen je zicht blokkeren, dan bel je haar. Mijn ideale troostvriendin is de in het intro genoemde Asjha. We werkten samen en als alles tegenzat en het kopieerapparaat ook weer eens verstopt raakte vlak voordat ik naar de studio moest (we maakten RTL Boulevard), dan ging zij een potje voor me uit de maat dansen of andere rare dingen doen en zeggen, net zo lang tot ik weer kon lachen. Echt iedereen verdient een Asjha in zijn leven.

 


 

5. De filosoof
Bij haar moet je altijd een beetje je best doen. Zij wil het graag hebben over boeken en documentaires en natuurlijk eet ze bewust en wast ze niet hoger dan veertig graden. Het is inspirerend en ze voedt je, maar je bent wel blij dat je niet twee weken met haar op vakantie hoeft, want dan zouden je tenen wel een beetje moe worden, zo lang had je er op moeten lopen.

 

6. De innemer
Met haar moet je zeker niet afspreken als je het even rustig aan wilt doen, want met haar is het feest met een kapitale F. Wat nou thee, jullie beginnen met champagne en eindigen met een limoncello. Het gesprek gaat meteen de diepte in en jullie lachen zo hard dat het vocht je aan alle kanten verlaat. Op een afspraak met haar kun je maanden teren en dat is maar goed ook want als je haar elke week zou zien, zou je er compleet aan onderdoor gaan.

 

7. Het dagelijks recept
Zij is een vaste waarde in je leven. Jullie bellen elke dag,  appen de lelijkste foto’s naar elkaar, ruilen van kleding, rijden spontaan bij elkaar langs voor een snelle koffie, bellen elkaar voor en meteen na heel  belangrijke besprekingen, kennen de inlogcodes van elkaars telefoon, appen screenshots van jullie banksaldi naar elkaar en als je dan toch bij jullie beider favoriete bakker bent, neem je voor haar ook meteen een paar stokbroden mee. Jullie levens zijn verweven en versmolten en goddank kunnen jullie partners het ook goed vinden met elkaar. Als zij ooit emigreert zijn er maar twee opties: of je bindt haar vast of je gaat mee.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach