De 7 fobieën waar zelfs de dapperste mensen aan lijden

 

Iedereen heeft wel zo’n irreëel angstje waar je je altijd voor schaamt over het te vertellen. Ik ben bijvoorbeeld echt als de dóód voor vissen (levend én dood), waardoor ik al ongeveer een decennium niet in de zee heb gezwommen.

 

‘Wild water’ noem ik dat en daar vind je mij dus niet in. In een zwembad kan ik me wel uren vermaken. Vaak snappen mensen die fobie niet, ik snap zelf niet eens waar die vandaan komt, maar goed, hij is er en ik weiger dat wilde water in te stappen. Toch is er een aantal fobieën waar iedereen wel een béétje last van heeft, denk ik. En sommige mensen meer dan een beetje. Zo anno 2019 is er voor elke soort fobie wel een naam, dus ik heb ze even voor jullie op een rijtje gezet. Lees en herken. 
 

1. Trypofobie.
Deze fobie heeft sinds de nieuwste iPhone weer veel aandacht gekregen. De reden: de drie camera’s op de achterkant triggeren bij veel mensen hun trypofobie, oftewel een angst voor objecten met kleine gaatjes. Google op eigen risico, ik word namelijk zó ongemakkelijk van die foto’s. Gaatjes in bijenkorven kan ik prima hebben, maar in handpalmen, bloemen, oh, ik wálg daar echt van.

 

2. Nomofobie.
Deze heeft iedereen, of zeker zo’n 90% van de samenleving. Dit is namelijk de extreme angst voor het niet hebben van telefoonontvangst. Geen opgeladen telefoon hebben. Geen beltegoed meer hebben (heeft iemand tegenwoordig nog beltegoed?). Er wordt geschat dat zo’n 50% van de telefoongebruikers deze angst in een zekere mate heeft, maar volgens mij ligt dat veel hoger, hoor. Dat je telefoon uitvalt wanneer je op pad bent, de horror.

 

3. Thalassofobie.
Vind je me een aansteller vanwege dat wilde water: prima, maar ik durf te wedden dat meeste mensen ook wel last hebben van deze fobie, al is het maar een beetje. Thalassofobie is de angst voor de diepe zee en/of oceaan. Vanwege het feit dat je de bodem niet kan zien, dat je niet weet wat er onder je leeft en dat je kan verdrinken. Ik vind het ook altijd maar knap als mensen midden op zee onbezorgd van een boot durven af te springen. Ik weet niet hoor, maar dat water is hartstikke donkerblauw dus hartstikke diep. Mij niet gezien.

 

4. Aerophobia.
De naam zegt het al een beetje, maar dit is de angst voor vliegen,  niet onbekend bij veel mensen. Vliegen is ook absoluut niet één van mijn favo hobby’s. Gelukkig had ik een piloot als lover die ik na elke vlucht bombardeerde met vragen. ‘Waarom hoorde ik dit geluid?’ ‘Is er nou écht nooit een vliegtuig neergestort vanwege turbulentie?’ ‘Bestaat zo’n luchtzak nou wel of niet?’ Nou, het schijnt dus echt heel veilig te zijn, maar ik ben nog steeds niet overtuigd.

 

5. Didaskaleinofobie.
Ehm, tsja, ik weet niet of deze fobie oprecht bij iemand die ik ken aanwezig was, maar ik vind het grappig dat het bestaat. Dit is namelijk de naam voor de irreële angst om naar school te gaan. Voor je het gelijk gaat gebruiken voor het niet afmaken van je studie: hij komt vooral voor bij de leeftijden 7 tot 11. Wellicht een goed excuus dus waarom je destijds je CITO-toets hebt verknald.

 

6. Omphalofobie.
Hier heb ik zelf totaal geen last van, maar ik heb wel vaak gehoord dat mensen er ongemakkelijk van worden of het vies vinden. Dit is de angst voor navels. Ik ben toch benieuwd naar de mensen die dit hebben, waar zijn jullie bang voor? Wat is er zo vies of ongemakkelijk aan? Fascinerend. Overigens kan dit ook gaan om je eígen navel, wat me erg onhandig lijkt.

 

7. Arachnofobie.
Spinnen. Meer hoef ik niet te zeggen, toch?

 

Door: Redactie Amayzine.com