De 6 mooiste Franse kust­plaatsjes die je misschien nog niet kent

 

Ah, la belle vie en France. Les baguettes, les vins, les fromages, ik hou d’r van.

 

Oké, m’n Franse vocabulaire was (is nog steeds trouwens, geen idee namelijk of ik de eerdere woorden in goed Frans heb gespeld) precies genoeg voor die 5,5 op m’n eindexamen, maar de liefde voor Frankrijk scoort hoger hoor. Want dat Franse leventje, dat bevalt me wel. En dan niet Parijs, want — niet boos worden — die stad kan me niet per se bekoren. Ben ik één van de weinigen van geloof ik, je m’excuse. Maar die Franse kustplaatsjes… Ja, die doen het bij mij wel heel erg goed. En dan niet per se Nice (ook al blijft dat ook een toffe stad), maar juist de plaatsjes die net wat minder bekend zijn. Heb jij ook zin in een uitje sur le plage? Check deze Franse kustplaatsjes en misschien zit er wel wat voor je tussen.

 

 

Boulogne-Sur-Mer

Ideaal als je er wel even tussenuit wil, maar niet een gigantische reis wil afleggen. Naar Boulogne-Sur-Mer kan je ook met de auto namelijk. Het ligt een stukje onder Calais dus als je een beetje gas op die lolly zet ben je in minder dan 5 uurtjes (vanaf Amsterdam dan). Het heeft een mooi oud centrum dat omringd is door dikke stadsmuren. Precies wat je je bij een oude Franse stad voorstelt eigenlijk. En dus lekker aan de kust. Weekendje weg, anyone?

 

Dieppe

Dit dorpje ligt een behoorlijk stukkie verder dan de voorgaande, maar is met de auto ook nog te doen (ruim 6 uur, weer vanaf Amsterdam). Is wel de makkelijkste optie ook trouwens en de voordeligste, want vliegtickets naar de vliegvelden in de buurt (Dieppe en Rouen) zijn behoorlijk prijzig of gewoon niet te vinden. Maar een goede road trip is altijd mooi meegenomen. En je krijgt het volgende ervoor terug: een mooi uitzicht, de zee, rust, en hele lekkere coquilles — dat is namelijk een grote van inkomsten bij dit Franse kustplaatsje.

 

 

La Rochelle

De naam alleen al hiervan klinkt top. Ik weet niet waarom, maar La Rochelle klinkt mij als muziek in de oren en ik verwacht dan ook zonnetjes, wijntjes en een mooie zonsondergang. En nou, dat klopt ook wel zo ongeveer. De twee eyecatchers hier zijn de twee torens die vroeger de stad moest beschermen. Of nou ja, vooral de haven moest beschermen. La Rochelle zit vast aan het schiereiland Île de Ré wat ook leuk is voor een dagtripje.

 

Collioure

Alle voorgaande kustplaatsjes lagen aan de westkust van Frankrijk, deze vind je aan de oostkust. En dan vlakbij de grens van Spanje, net onder Argelès sur Mer wat in mijn tienerjaren bekend stond als een surfers- en partyoord. Die slaan we dus even over, maar dit kleinere dorpje Collioure is absoluut de moeite waard. Beetje Mediterraans tintje hier en daar maar vooral gewoon lekker Frans. En die Mediterraanse temperaturen natuurlijk, hè. 

 

Banyuls-sur-Mer

En Colliours is heel goed te combineren met Banyuls-sur-Mer. De afstand hiertussen is namelijk nog niet eens een halfuurtje. Maar ze verdienen wel allebei een apart plekje op de lijst, want Banyuls-sur-Mer ligt nog nèt iets meer naar Spanje toe en voelt veel minder Frans aan met alle witte huisjes. Heel leuk ook om doorheen te wandelen, als je het voor elkaar krijgt van het strand af te gaan naturlijk.

 

 

Saint-Malo

Ennnn we gaan weer terug naar boven, naar dit kustplaatsje in Bretagne. En ik hou dus van Bretagne. Vroeger gingen we daar altijd kamperen (niet eens aan het strand) en sindsdien ben ik altijd blij als we er weer terugkeren. En dan dus wèl aan het strand. Zeker als je een beetje van geschiedenis houdt is dit een leuke bestemming. Het was namelijk ooit een toevluchtsoord voor piraten en werd flink toegetakeld in de oorlog. Daar zie je absoluut nog de sporen van wat het een hele interessante bestemming maakt. Nou, on y va.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer