De 5 leukste steden in België voor een weekend weg

 

De herfstvakantie komt er weer langzaam aan dus is het de perfecte tijd om na te denken over leuke locaties.

 

Nu heb ik vaak het idee dat ik Nederland qua uitstapjes wel een beetje heb uitgespeeld. Totaal niet waar hoor trouwens, maar ik wijt dat vooral aan divagedrag. Beetje verwend. Maar goed, soms is de grens overgaan toch heel wat aantrekkelijker. Het scheelt natuurlijk dat ons kikkerlandje behoorlijk klein is en die grens zo bereikt. Nu ben ik bij onze zuiderburen al vaak op bezoek geweest, en dan voornamelijk in Antwerpen, Brussel of één van de andere bekende bestemmingen. Blijft leuk, dat sowieso, maar voor een weekendje weg hebben ze toch wel veel meer te bieden. Ja, zelfs veel meer dan Brugge – dat tegenwoordig ook redelijk overspoeld is door toeristen. Lees je even mee? Deze 5 steden wil je bezoeken in België. Dus trommel die familie, vrienden, buurman of vrouw maar vast op voor een weekend-getaway.

 

1. Hasselt
De hoofdstad van de Belgische provincie Limburg (dat je wel even de goede provincie in je routeplanner invult). Hou je van lekker eten en drinken: zoek niet verder. Deze stad wordt namelijk ook wel Hoofdstad van de Smaak genoemd en ja, dat klinkt bést goed. Die naam heeft ‘ie te danken vanwege de vele horecazaken, waarvan je de meeste vindt rondom de Grote Markt. Je kunt Hasselt ook kennen van het Pukkelpop-festival dat hier elk jaar gehouden wordt. Dat is dit jaar van 15 tot en met 18 augustus. Ik vond vroeger die naam altijd een beetje sullig klinken, maar de line-up is elk jaar meer dan prima. Dit jaar kun je er bijvoorbeeld Billie Eilish, Post Malone, Anne-Marie en de Jeugd van Tegenwoordig zien. Ik kan je vertellen: dat is heel wat beter dan de line-up van Lowlands dit jaar. Dus een weekje Hasselt in mid-augustus lijkt mij een puik plan.

 

2. Leuven
Ben je misschien weleens geweest als uitje op je middelbare school (dat deden ze bij mijn school in ieder geval wel). Toen vanwege de geschiedenis, want de wijk Groot Begijnhof is een mooie historische wijk die nog in goede conditie is. Heel leuk om doorheen te wandelen dus. Maar behalve die geschiedenis hebben ze ook veel leuke restaurantjes en is het een echte studentenstad. Veel kroegjes dus, en veel Belgisch bier. Nou, meer heb je niet nodig in een weekend, toch? Ook hier vind je de meest bekende kroegjes rondom een markt, de Oude Markt dit keer.

 

Knokke

 

3. Luik
Ook deze stad staat, net als Hasselt, bekend om de culinaire hoogstandjes. En om het Belgisch bier, maar dat spreekt natuurlijk voor zich bij al deze bestemmingen. Je hebt er van dat bier veel brouwerijen en proeflokalen, dus als je echt meer een fijnproever bent (of er eentje wilt worden – ikzelf lig na twee Belgisch speciaal bier onder tafel, dus ik ben hier uitermate ongeschikt voor) zijn dat leuke dingen om te doen. De stad zelf ligt in een groene omgeving, dus als je van natuur en wandelen houdt, kun je dat net buiten de stad doen.

 

4. Knokke, het Bloemendaal van België
Ligt aan het strand, dus zeker in de zomer is dit een leuke plek om een paar daagjes heen te gaan (als het mooi weer is natuurlijk, hè). Ik zeg het Bloemendaal van België omdat het vaak wel een beetje zien en gezien worden is. Maar daar moet je je maar gewoon niets van aantrekken, het is hier prima vertoeven op het strand en ook kun je er lekker eten. Ze hebben meer dan twintig strandtenten dus de keuze is in ieder geval best wel ruim. Maar ook als je meer het dorpje zelf ingaat vind je heel veel restaurants, van fine dining tot eetcafé, dus je kan alle kanten op.

 

5. La Roche-en-Ardenne
Hou je meer van natuur en wat activiteiten, dan is dit de plek waar je moet zijn. Een mooie stad met als herkenningspunt een kasteel en een bosrijke omgeving, want ja, zoals de naam al zegt ligt het in de Ardennen. Het stadje zelf is niet groot (maar vierduizend inwoners), dus verwacht geen breed aanbod qua restaurants en kroegjes. Wel is het leuk als je met een grote groep vrienden een paar daagjes weggaat. In de omgeving zijn veel villa’s te huren (met zwembad) waar je kunt relaxen en dan kun je af en toe de stad ingaan. Heb ik gedaan en ik vond het echt een aanrader.

 

Door: Redactie Amayzine.com