De 5 beste tips tegen slaap­problemen

Mensen die goed slapen, ik benijd ze. Van die types die met hun oor het matras raken en al weg zijn. HOE DAN?

 

Ik lig minstens twee uur (en dan heb ik nog mazzel) te draaien, lezen en mezelf te vervloeken dat ik zo’n debiele slaper ben. En niks helpt écht. Natuurlijk zijn er wel wat dingen die me een iets langere nachtrust geven in de vorm van slaappillen, maar daar word je dan weer zo warrig wakker van dat het me het ook niet helemaal waard is. Ik word nog fitter wakker na drie uurtjes slaap dan na zes uur met zo’n pil. Niet helemaal ideaal dus. Maar ik ben inmiddels een ware ervaringsdeskundige, dus mijn beste tips deel ik graag met je.

 

1. Een verzwaringsdeken
Dit is mijn laatste uitvinding op het gebied van slaapproblemingsbestrijding: de verzwaringsdeken. En ik zet hem gelijk op nummer één want als jij ook echt last hebt van (serieuze) slaapproblemen is zo’n deken absoluut het proberen waard. Ze zijn niet per se goedkoop maar écht een goede investering. En ik was sceptisch in het begin, want waarom zou het helpen? Het schijnt een lichte druk te geven op je zenuwstelsel en dat helpt je te ontspannen. Hm-hm… Ik vond het allemaal maar een beetje zweverig, maar ik moet eerlijk toegeven: het helpt wel echt.

 

2. Gebruik je slaapkamer echt alleen voor slapen
Ik heb een tijdje in een studio gewoond, waar ik woonde, leefde, at en bankhing in dezelfde ruimte. En voor een slechte slaper is dat echt een no-go. De ruimte waar je bed staat en waar je dus slaapt moet je echt alleen daarvoor gebruiken. Ik heb nu een aparte slaapkamer en ik merkte gelijk zóveel verschil. Ik lees altijd wel nog in bed, en dat is eigenlijk alweer een afrader. Als je er het allermeeste uit wil halen, ga je op de bank wat lezen en naar je bed als je echt wil slapen.

3. Ga ’s avonds niet te laat sporten
Een tijdje had ik elke dinsdagavond sportles om 22.00 uur. En dan dus om 23.00 uur klaar. He-le-maal ruk. Want na het sporten ben je juist fit, helder en energievol. Behoorlijk gaar als je dat hebt om 23.00 uur en voordat je weer een beetje rustig bent is het alweer twee uur later. Geldt ook voor werken trouwens: na werk altijd even ontspannen voordat je kan slapen. Wat bij een doordeweekse baan makkelijk is maar bij een horecabaantje al gauw wat lastiger omdat je dan vaak ’s avonds werkt. Stoppen met de horeca was daarom ook een bewuste keuze voor mij, mede door de slaapproblemen.

 

4. Neem melatonine/CBD
Yesss, ik zei natuurlijk dat je niet aan de pillen moest, maar ik vind melatonine heel relaxt. Melatonine is sowieso een stofje dat al in ons lichaam zit, dus dat vind ik weer wat anders dan het nemen van een chemisch comateuze pil. Wel goed opletten op de dosis: ik dacht eerst hoe meer, hoe dieper de slaap maar dat werkt dus niet. De ideale dosis is tussen de 3 en 5 mg; als je daarboven gaat werkt het averechts. En dan zit je dus rechtop in je bed, nog meer dan anders. CBD-olie (in vorm van pillen) vind ik ook heel ontspannend om af en toe te gebruiken. Ik word er niet echt slaperig van, maar wel heel ontspannen.

 

5. Drink geen alcohol om beter te slapen
Sommige mensen zweren bij een glas rode wijn voor het slapengaan en misschien val je dan ook wel sneller in slaap, maar voor je slaap zelf is het niet bevorderend. Je slaapkwaliteit gaat bij alcohol namelijk écht omlaag, ook al heb jij nog zo het idee snel in slaap te zijn gevallen. Ga beter voor een kop thee met melk, of sowieso warme melk. Niet te veel thee, want als je het formaat blaas hebt als ik, ga je erna nog gemiddeld acht keer je bed uit om naar het toilet te gaan.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer