Onze columnist opereert undercover en ontfutselt mannen de échte waarheid over daten. Maar deze week gingen de mannen een keer zónder date op pad.

 

Deze week hebben we een aantal mannen die eerlijk durven te zijn over daten bij elkaar gebracht voor een borrel. En daar ging het al snel over het boekenweekthema van dit jaar: de moeder de vrouw.

 

Nou, daar konden de heren wel iets mee! Er zit namelijk erg veel verschil tussen een moeder en een vrouw wanneer je met ze aan het daten bent, vonden ze. Een moeder zit namelijk constant op haar telefoon te kijken tijdens het stappen. Want ja, er zou eens iets met de kinderen kunnen zijn wat de oppas niet aankan.

 

Maar een vrouw kijkt eerst in ruiten, etalages en spiegels, en checkt pas daarna alles nog eens met de camera van haar telefoon. Tsja, er zou eens iets aan haar figuur veranderd kunnen zijn na dat ene bitterballetje. Of eten op haar wang kunnen zitten, de lipstick uitgeglosst zijn, en die ene haarlok zou net een millimeter anders kunnen hangen dan vlak daarvoor nog het geval was.

 

Het is maar wat je voortdurend in de gaten denkt te moeten houden.

 

Wel is de moeder tijdens het stappen veel zorgzamer, vonden de mannen. Ze schenkt veel meer aandacht aan wat er gegeten wordt. Of dat wel gezond is, enzo. En of het er mooi uitziet. Maar ze checkt ook of je jas goed dicht zit, je parkeerapp nog loopt, je glas niet te leeg is, je eten wel smaakt, en of je je nog een beetje vermaakt.

 

Terwijl niet-moeders gewoon mooi zitten te wezen en veel meer aan zichzelf denken.

 

En ook vaak niks eten, vond Niels. Ja, sla en komkommer! Sommige vrouwen die (nog) geen moeder zijn, blijven veel liever meisje.

 

Maar ondanks het feit dat de vrouw die niet baart langer mooi schijnt te blijven, heeft dat ook weer nadelen, vonden de heren. Ze blijven dan wel langer leuk om naar te kijken, maar worden ook minder gecorrigeerd (ma-hammmm… plie-hiessss). En ze praten vaak aan één stuk door over zichzelf. De zorghormonen die rondzwerven in zo’n lekker strak lichaam werken nog wel ietwat richting de kat, de hond, of eventueel nog levende ouders, maar de rest gaat alleen maar naar henzelf.

 

En ze hebben daardoor vaak al zóóóveel meegemaakt met mannen, dat ze nu vooral aan zichzelf moeten denken, imiteerden Wiebe en Hakim een paar van deze dames.

 

Maar dat gaat een moeder met volwassen kinderen ook vaak roepen, werd daar weer tegenin gebracht door Joram. En ze waren het snel eens dat dat óók weer waar was.

 

Maar eigenlijk vinden mannen dat dus maar raar, zo bleek tijdens de borrel. Ze vinden namelijk dat moeders en vrouwen (écht, ze maken dat onderscheid!) vaak zoveel meemaken omdát ze zo met zichzelf bezig zijn. En niet andersom. Het is duidelijk dat de heren zichzelf van maar weinig de schuld geven wanneer er sprake is van onvrede binnen een relatie.

 

Terwijl ze toch ook weer iets zachts krijgen, wanneer het over moeders gaat. Want moeders, daar hebben ze toch wel héél veel respect voor, vertelden ze na een paar biertjes. Ten eerste uit bewondering voor hun eigen moeder, maar ook omdat ze nogal onder de indruk waren geweest van de bevalling(en) van hun exen. Meteen na zo’n bevalling wordt daarover dan ook flink bewonderend verteld, geschreven, opgeschept, getwitterd, enzovoort. Maar later verslapt die bewondering dan toch weer een beetje.

 

Net zoals bij moeders alles verslapt na een bevalling, concludeerden ze lachend. Maar tegen het einde van de avond waren ze wel weer unaniem van mening dat zij zo’n klus nooit zouden kunnen klaren. Diep respect voor moeders dus!

 

‘En nu óp naar een mooie vrouw!’ riep er toen eentje.

 

Beetje jammer was dat.