Dat je dít kunt vergeven

 

2017 was het jaar van #metoo. Geen wonder dat Time Magazine de #metoo-beweging als Persoon van het Jaar heeft benoemd. De realiteit van hoeveel vrouwen en mannen seksueel misbruikt zijn, is moeilijk te bevatten. Maar met deze beweging wordt er nieuw licht op een belangrijke kwestie geworpen. Slachtoffers krijgen meer moed om hun ervaringen bespreekbaar te maken, en dat is al een heel grote stap in de goede richting. 

 

Misschien is dat wel waarom ik gister, toen ik dit filmpje voorbij zag komen, bleef kijken. Hoe bijzonder is het dat deze vrouw en deze man samen op een podium durven te staan na alles wat ze hebben meegemaakt. Zij als slachtoffer, hij als degene die haar op zestienjarige leeftijd heeft verkracht.

 

Het is een sterk, moeilijk, bijzonder en verdrietig verhaal. Een verhaal over lijden, vergiffenis, herstel en accepteren. Ik ben er nog steeds stil van. Maar ik hoop dat Thordis en Tom een voorbeeld kunnen zijn voor velen. Een verhaal om naar te streven. Hoe moeilijk het ook is, zoals Thordis krachtig zei: ‘Je kan iets krachtigs uit ruïnes bouwen.’ (“You can build something constructive out of the ruins.”)

 

 


 

 

 

Door Danique van Leeuwenstijn