Dat iemand wereldberoemd is en ik er nog nooit van gehoord heb…

 

Had jij al wel van Alison Roman gehoord? Niet? Dan heb ik nu een leuke en lekkere kennismaking. Dit recept maakt die veel te frisse lente in een klap goed.

 

 

 

Ik hoorde voor het eerst van Alison Roman doordat er een culinaire discussie was ontstaan over wie wat wel en niet mag koken. Ze had blijkbaar zomaar ‘klakkeloos’ iets lekkers aangeprezen zonder erbij te vertellen waar het oorspronkelijk vandaan kwam. Mensen die iets niet vanuit hun achtergrond kennen mogen niet zomaar doen alsof ze verstand hebben van exotische keukens. Jawel hoor, het is weer eens gelukt. Ruzie. Over eten deze keer. Hoe krijgen ze het voor elkaar. Om doodmoe van te worden toch? Er is vast wel iemand die vindt dat ik voor deze inleiding excuses aan moet bieden.

 

Gaap

 

Voordeel van deze discussie is dat ik Alison heb ontdekt. En haar heerlijke nieuwe boek ‘Zoet genoeg’.

 

 

Haar persoonlijke verhalen zijn alleen al lekker om te lezen. Ik herken me helemaal in de tekst waarmee ze begint: ‘Als het over gebak gaat, krijg ik vaak iets te horen als: Koken lukt wel, maar bakken kan ik niet.’ Precies wat ik altijd zeg. Bij bakken moet je altijd netjes en nauwkeurig zijn en met haast wetenschappelijke precisie de recepten volgen. Alison trekt zich niets aan van dit soort opvattingen. Dat straalt ook van de receptfoto’s af. Zo kan ik het ook wel, het hoeft geen kunstwerk te worden. Gewoon gezellig en lekker. De fotografie heeft sowieso een heel ander soort aanpak dan de meeste kookboeken. De foto’s zien eruit alsof je ze zelf even snel gemaakt zou kunnen hebben, een soort ’snapshots’ zoals mijn moeder dat altijd noemde.

 

Deze ‘ouderwetse aardbeiencake’ (zoals zij hem noemt) bijvoorbeeld:

 

 

 

Die kunnen we wel maken toch? We gaan er geen Heel Holland Bakt mee winnen. Misschien winnen we wel met (stel dat het er ooit komt) ‘Heel Holland bakt als een oma van het Franse platteland’.

 

Deze cake kun je 3 dagen van tevoren bakken en strak in huishoudfolie gewikkeld bewaren bij kamertemperatuur.

 

Voor 1 grote ronde cake, ø 23 cm heb je nodig:

 

– Bakspray
– 290 gram bloem
– 8 gram bakpoeder
– 3 gram grof zeezout
– 115 gram boter op kamertemperatuur
– 70 gram kristalsuiker
– 75 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 tl vanille-extract
– 2 grote eieren
– 180 ml karnemelk
– 300 gram aardbeien in schijfjes van 6 mm dik (of gehalveerde bramen, bosbessen, ontpitte zoete kersen, partjes perzik of vijgen)
– 3 el rietsuiker (eventueel kristalsuiker)

 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bodem van een ronde bakvorm van 23 cm in met bakspray en bedek de vorm met bakpapier (je kunt het op maat van de bodem knippen of over de randen laten hangen, zodat je de cake er makkelijk uit tilt).
  • Roer in een kom bloem, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
  • Bevestig de platte menghaak in de keukenmachine (of neem een grote kom en een elektrische handmixer). Klop de boter, kristalsuiker, bruine suiker en vanille op middelhoge snelheid door elkaar. Schraap af en toe het deeg van de wanden mee. Na een minuut of 5 heb je dan een lichtgele, luchtige, romige massa.
  • Voeg de eieren een voor een toe en klop elk ei door het deeg voor je het volgende erbij doet. (Schraap dan meteen ook het deeg van de wanden.)
  • Zet de mixer op lage snelheid en voeg geleidelijk aan de helft van het bloemmengsel toe, gevolgd door de helft van de karnemelk. Herhaal met de rest van de bloem en karnemelk. Klop het deeg tot er geen grote klontjes meer in zitten.
  • Spatel de helft van de aardbeien voorzichtig door het deeg. Doe het deeg in de ingevette bakvorm. Verdeel de resterende aardbeien erover en bestrooi met rietsuiker. Bak de cake 45 à 50 minuten tot hij mooi gerezen en diep goudbruin is en loslaat van de randen. (Als je hem in het midden indrukt, moet hij een beetje terugveren en waar de aardbeien liggen, moet het deeg gaar ogen.) Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem serveert.

 

En… dan komt nu de verrassing van vandaag

 

Stel nou dat je benieuwd bent wat er nog meer voor heerlijks uit je handen kan komen dankzij Alison Roman. Dan ga je natuurlijk meteen het boek kopen. Of… je waagt eerst een kansje op Facebook, onder dit artikel. Ik mag namelijk een boek weggeven. Volgende week maak ik op Facebook de winnaar bekend.

 

Heel veel succes en een mooie meimaand gewenst. Zit het weer niet mee, dan bak je gewoon deze aardbeiencake. Zon bij de koffie. Én bij thee. Én als toetje. Trouwens… hoezo niet bij het ontbijt?

 

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska