Heb jij ook bijzondere borsten?

 

Caroline: Bijzondere borsten heb ik sinds mijn borstkanker. Na een jaar lijk ik eindelijk lingerie gevonden te hebben die niet alleen lekker zit maar er ook mooi uitziet.

 

‘Als alles achter de rug is, krijg je van mij de mooiste bh die we kunnen vinden.’ ‘Of een bikini.’ ‘Voor je nieuwe borsten.’ Beloofden mijn vriendinnen. Joepie, dacht ik dan, denkend aan mijn bestraalde nieuwe cupje en mijn nog niet-gecorrigeerde cup X. Nogal uit balans was ik door het verschil in grootte. En door mijn kale kop. En door, nou ja, gewoon alles. Borstkanker is gewoon kloten. En dan had ik nog mazzel, want ik kon borstbesparend geopereerd worden en mijn verzekering vergoedde een verkleining plús lift. Elk nadeel heb z’n voordeel was op mij dus wel van toepassing. Afgezien van het hele ellendige chemocircus enzo; ik zou er in ieder geval iets moois aan overhouden.

 

Tot nu toe vallen mijn bh’s in de categorie kraak noch smaak

 

Maar. Aanstonds viert die tweede operatie haar eerste verjaardag en ik heb nog geen lingeriewinkel van binnen gezien. Terwijl ik daar altijd erg graag mijn geld uitgaf. Ik heb nog een feestelijke doos vol, het resultaat van vijftien jaar luxe uitspattingen. Het interesseert me niets, ben nog steeds niet in de gloria, ook al is er niks mis met het resultaat. Beugels vind ik bijvoorbeeld niet lekker zitten op mijn littekens, dus die vallen af. Blijken er vrijwel geen beugelloze bh’s te koop. Ja, sportbh’s, maar dat gaat me dus te ver, hoe lekker ze ook mogen zitten. In Amerika heb ik begin dit jaar drie comfortabele exemplaren weten te vinden, in de supermarkt nota bene: wit, zwart en huidkleurig. In de categorie kraak noch smaak. En dan heb ik ook nog steeds een kort pittig kapsel, want dat haar schiet ook niet echt op met groeien, daar schreef ik al eens over. Al is het wel veel langer dan op de foto onder dit stukje hoor, die gaan we binnenkort eens verversen. Helemaal lekker in mijn vel, op en top vrouwelijk enzo, voel ik me dus nog steeds niet.

 

Nu heb ik de mazzel dat Franska mij altijd persberichten ter inspiratie stuurt. En van de week zat er een tussen van ontwerpster Lonneke Demoed. Eén op de zeven vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken (sorry hè, ik wil niemand bang maken), dus er lopen nogal wat ervaringsdeskundigen rond, zoals zij en ik. Lonneke heeft van het probleem van het vinden van een lekkere en leuke bh haar missie gemaakt. Al haar technische en creatieve kunde zette ze in om een aantrekkelijke én perfect passende collectie te ontwikkelen voor vrouwen die aan borstkanker gerelateerde operaties hebben gehad. Ace-Eleven heet haar lijn. Naast de lingerie heeft ze ook een lichte prothese ontwikkeld van memory foam en cotton jersey. Die heb ik niet nodig, maar ‘de speciale cupvorm die perfect aansluit op de borstbeen- en decolletélijn’ spreekt me zeer aan. Het ziet er echt allemaal zo mooi en dus ook sexy uit, kijk zelf maar even.

 

Joepie! Ik ga maar eens snel met die vriendinnen van me afspreken…

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs