Dag avondklok: maar hoe krijg je nu bezoek op tijd de deur uit?

 

Nog twee nachten slapen en dan zwaaien we de avondklok a.k.a. avklo uit. Prima stap op weg naar dat je weer helemaal de tijd vergeet en veel te laat thuiskomt, terwijl je de dag daarna natuurlijk wel moet werken.

 

 

 

Eerlijk, dat op thuis moeten zijn was zo slecht nog niet. Als je op bezoek gaat, dan ben je natuurlijk vrij om te vertrekken wanneer je wilt. Maar hoe zorg je dat bezoek niet ineens op een onchristelijk uur naar huis gaat?

 

De gewenning ging bij mij vrij snel. Ik ging vroeger naar bed, verplaatste alles in mijn dag een uur naar voren en wikkelde gezellige onderonsjes rond uiterlijk half negen ’s avonds af. Onder het mom: anders ben je niet op tijd thuis. Ik kon daardoor als een volwaardig granny nog even een uurtje op de bank lummelen en tegen tienen naar bed. Intens tevreden. Met het verdwijnen van de avondklok ben ik zelfs een beetje bang dat ik een avond doorhalen verleerd ben. Ik begin vermoedelijk ongegeneerd om acht uur te gapen, wil om negen uur mijn tanden poetsen en dan het liefst naar bed. Maar hoe krijg je bezoek dan eigenlijk op tijd weg, zonder voor ongezellige bejaarde uitgemaakt te worden? Want je imago moet ook intact blijven natuurlijk.

 

1. Doen alsof-ie er nog steeds is?

Een puike tactiek, als je het mij vraagt. Gewoon niks veranderen aan je schema, alles afstemmen op de avondklok en rond acht uur de laatste ronde inschenken. In het weekend spreek je ’s middags af, want de middagdate is het nieuwe cool.

 

2. Doen alsof je agenda overloopt?

Met het verdwijnen van de avondklok zit je agenda hutje-mutje-vol. Je kan ein-de-lijk afspreken met familie die van ver komt. Niemand hoeft natuurlijk te weten dat je vanaf acht uur ’s avonds in pyjama op de bank zit.

 

3. Je moet vroeg op voor een afspraak?

Geen woord van gelogen. Ik heb mezelf een regime opgelegd van rond zessen opstaan, sporten en dan mediteren. Feitelijk is dit een afspraak met mezelf en is dat minstens zo belangrijk, dus is het gewoon handiger om vroeger af te spreken.

 

4. Gewoon in slaap vallen?

Normaal gesproken overkwam me dit ‘s nachts rond vieren wel eens tijdens het doorhalen, maar ik durf te wedden dat deze tactiek om acht uur ’s avonds ook heel effectief is.

 

5. Open kaart spelen?

Zeggen dat je helemaal content bent met je nieuwe dagindeling, met het risico dat ze je wegzetten als bejaarde en je nooit meer uitgenodigd wordt. Wat me trouwens al gebeurd is, want ik kreeg een granny-emoticon opgestuurd toen ik zei dat die midddagwandeling goed uitkwam omdat ik dan ’s avonds lekker een serietje kon kijken. Dus in feite ben ik al op dat punt.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans