Daarom houdt een vriendschap met mannen geen stand
 

Was de verhouding in haar studententijd fiftyfifty, nu kan Margreet ze op een hand tellen: mannenvrienden. Maar waarom lukken deze vriendschappen niet?

 

 

Bij bosjes zijn ze in de loop van m’n leven weggevallen: mannelijke vrienden. En dat is niet omdat ik een jaloerse partner hebt… Hij had toen we samen startten minstens zoveel vrouwelijke vrienden als ik mannelijke en dat hebben we over en weer nooit een probleem gevonden. Toch zijn ze in de loop van ons leven verdwenen. Ga ik die weggevallen en gebleven mannenvrienden na, dan ontstaat er een aantal categorieën, en dat maakt het ineens een stuk eenvoudiger om te gaan met verloren vriendschappen en de blijvende te koesteren.

 

1. Toch stiekem verliefd

Zodra er een geliefde in het spel komt, is deze vriendschap over. Al die jaren van gemeenschappelijk ver plassen, knuffelen en samen ‘dingen doen’ bleken voor hem toch een potentieel opstapje naar een echte relatie. Soms zelfs zonder dat hij dat zelf in de gaten had, en jij al helemaal niet. Het zijn de moeilijkste vriendschapsbreuken, omdat de band zo goed was en je je toch een beetje bedrogen voelt dat zijn bedoelingen blijkbaar niet zuiver vriendschappelijk waren.

 

Deze vriendschap verdwijnt voorgoed en daar is echt niets aan te doen…

 

2. Hij wil wel, maar mag niet (meer)

Dit type openbaart zich zodra er een partner in het spel komt. Míjn partner mag dan wel tolerant en zeker van zijn zaak zijn, de partner van mijn mannenvriend was dat niet. Zij vindt het maar niets dat haar nieuwe vriendje er vrouwelijke contacten op nahoudt, die een heel leven met hém hebben waarvan zij geen deelgenoot was.

 

Is deze vriendschap de moeite waard om stand te houden? Zet ‘m een tijdje op een laag pitje. Geef zijn vriendin de ruimte hem te leren kennen, een leven samen op te bouwen en erachter te komen dat jij en hij echt niet meer dan alleen vrienden zijn. Spreek (desnoods) met de gezamenlijke partners erbij af, zodat het contact warm blijft, zonder bedreigend te zijn.

 

Overigens komt hij natuurlijk bij jou uithuilen zodra blijkt dat zij toch niet de vrouw van zijn leven is.

 

Word boos, verdrietig en teleurgesteld, en laat hem los
 

 

3. Genoeg aan één vrouw

Als-ie een vriendin krijgt, is het ineens over tussen jullie. Blijk je al die jaren een soort generale repetitie voor de liefde te zijn geweest. Jij was voor hem het studieobject waardoor hij het fenomeen ‘vrouw’ beter leerde begrijpen en ermee leerde omgaan. Met dank voor de levenslessen, maar verder ben je niet meer nodig… Natuurlijk zal hij dat niet zo zien, en jij wilt er misschien ook niet aan. Maar durf het te accepteren. Word boos, verdrietig en teleurgesteld, wees dankbaar voor de mooie avonturen die jullie samen beleefden en laat hem los.

 

Is deze vriendschap je te dierbaar om voorbij te laten zijn? Kijk of je in een goed gesprek samen een nieuwe modus kunt vinden. Beteken je echt wel wat voor hem als vriend, dan moet het mogelijk zijn vrienden te blijven, al is die vriendschap misschien wat minder intensief dan voorheen.

 

4. ‘Bekeerd’

Er zijn vrienden die ergens in hun leven een grote u-bocht maken en totaal de andere kant opgaan. De een bekeert zich tot een streng-in-de-heer-kerk. De andere ontdekt dat zijn levensmissie aan de andere kant van de wereld ligt. En een derde wordt van hartgrondig pacifist beroepsmilitair. Het zijn van die vrienden die je van de een op de andere dag kwijtraakt aan een wilde passie waarin er geen plaats meer voor jou is. Juist als je ‘van het andere geslacht’ bent, is deze vriendschap kwetsbaar, omdat-ie zich makkelijker tegen je keert. Waarom? Omdat vriendschappen tussen mannen en vrouwen net wat meer verklaring nodig lijken te hebben dan vriendschappen onder gelijke seksen. En daar is geen plek voor in de nieuwe passie.

 

Toch vrienden blijven? Probeer je te verdiepen in zijn nieuwe levenswijze. Oordeel niet maar beweeg mee en laat hem uitleggen wat hem is overkomen en wat hem dat doet. Sommige passies waaien over en dan heeft hij je hard nodig om weer zacht te landen!

 

5. Ho-ladie-hé

Het is een belachelijk cliché. En dat is natuurlijk niet voor niets. De allerleukste, -trouwste en -beste mannenvriend voor vrouwen is – natuurlijk – de homovriend. Voor niemand een bedreiging, begripvol en gelijkgestemd. Maar heb je een té macho-partner (of eentje die misschien zelf meer gay’isch is dan hij wil), dan kan deze vriendschap daar onder te leiden hebben.

 

Om hem te behouden: spreek lekker met z’n tweetjes af en niet met de partners erbij.

 

En tot slot, wie en wat zijn de vrienden die wél zijn gebleven? Dat is inderdaad die ene homovriend met wie ik altijd samen afspreek. En die vriend die eigenlijk een vriend van ons beiden is, maar die ik ook zonder partnerlief ontmoet, omdat we het samen leuk hebben. En die vriend die een nieuwe vriendin heeft, dus die ik nu even met rust laat. Een schamel lijstje… Tijd om weer eens wat nieuwe vrienden te maken!

 

Door: Margreet Botter

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze is al een leven lang bezig zichzelf en de wereld een beetje beter te begrijpen en deelt de lessen die ze opdoet graag met anderen. Al was het, zo zegt ze zelf, alleen om soms te toetsen of ze niet helemaal gek is…

Afbeelding van Margreet Botter