Daar gaan we dan

 

Het gaat weer vriezen…

 

Al zin om te schaatsen? Kijk je uit naar sneeuwpoppen maken in de tuin en in je snowboots rondwandelen? Je kunt je maar beter gaan voorbereiden. 

 

Je barbecue mag in de garage onder een dik zeil. Je hebt ‘m niet meer nodig, voorlopig, gokken wij. Het gaat namelijk weer vriezen. Ja echt, nu al, in september. Deze week ligt overdag de temperatuur nog rond de 15 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar. Maar het kwik gaat ’s nachts behoorlijk zakken. Zo ver dat we het woord nachtvorst al in de mond gaan nemen, deze week. De temperatuur zakt in de nachten naar een graad of 1. Of misschien wel 0 of -1. 

 

De astronomische herfst is begonnen en dat is dus direct te merken. Bibberen en bevriezen. Vergeet ‘s ochtends je dikke sjaal niet, en die wollen muts… die is niet lang meer een overbodige luxe. 

 

 

 

 

Wat dan de koudste herfst ooit is? Nou, dit jaar misschien wel. De maximumtemperatuur kwam op zondag in De Bilt uit op 10,9 graden. Sinds 5 april dit jaar is het niet zo koud geweest als dit weekend. In 2016 beleefden we trouwens de koudste herfstnacht ooit. Toen werd het in november -12,2 graden. Ach, dan mogen we nu nog niet echt klagen hè, met die nachtvorst en 15 graden boven nul in de middag? Maar die arme barbecue… Die zullen we stiekem best missen. Want wat hebben we een leuke en lekkere zomer met ‘m beleefd…