Weet jij hoe het moet?

 

Ik heb het van m’n moeder geleerd, maar zie het nooit meer iemand op die manier doen.

 

‘Dat mot je zo niet doen!’ riep Wim Sonneveld tegen een glazenwasser die op een ladder stond. En toen de man beledigd op hem neer keek, riep ie: ‘Dat mot je een ander laten doen.’ Ik lig nog altijd dubbel om die grap. En heb hem vaak gebruikt toen ik begon met delegeren. Ik had namelijk in het begin de neiging te denken dat ik zelf alles beter kon. Onzin natuurlijk. Iedereen heeft een vak geleerd en heeft z’n eigen manier om dingen te doen.

 

Maar even over dat ramen zemen. Ik heb van m’n moeder geleerd dat je dat met twee volle emmers heel warm water doet. De ene met sop (Andy) en de andere met schoon water. Eventueel met een scheutje spiritus. In elke emmer een spons. En je neemt een zeem en een ruitenwisser mee. (Hier in Brabant ‘trekker’ genaamd.) Je doet eerst alles (ja, ook de sponningen) met sop, daarna doe je het na met dat schone water met die schone sop-loze spons. Dan de ruitenwisser erover, die je steeds afdroogt met de zeem. Randjes en sponningen ook met de zeem. En als je water vies is, meteen schoon water en schoon sop pakken.

 

Dus kijk ik heel gek op als ik iemand met maar één emmer met een klein laagje sop erin zie lopen. Kan toch niet goed zijn? En al die andere tips en trucs, zoals met een prop kranten eroverheen, of een droge theedoek en dan na-poetsen, azijn erover? Of gewoon volle emmers schoon water tegen de ruiten kletteren en de boel op laten drogen? Ik weet het, huisvrouwenpraatjes, maar ik hou wel van een beetje een schoon huis, dus ik vroeg me af wat nou de ultieme methode is. Heb jij nog een leuke tip of truc? Anders blijf ik gewoon lekker met die twee emmers zeulen.

 

 

Door: Franska