nieuwe hobby?

Willemijn: Cyanotypie is een oude fototechniek. En die past perfect in de huidige indigotrend.

 

Voor veel kunstenaars zijn bloemen en planten een enorme inspiratiebron. Ik geef ze geen ongelijk. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om met groen inspirerende voorstellingen te maken. Mijn oog viel op deze blauwdrukken van de Duitse kunstenares Anna Bellman, die een van de eerste fotografische technieken, cyanotypie, combineert met elegante botanische vormen.
De Brit Sir John Herschel ontdekte deze fotografische techniek in 1842 en Anna Atkins paste de techniek voor het eerst toe, waardoor zij wordt gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf.

 

Het proces werkt zo: twee chemicaliën (ammoniumijzercitraat en kaliumhexacyanoferraat) los je op in water, en dit mengsel smeer je op aquarelpapier. Hierdoor wordt het papier gevoelig voor sterk uv-licht. Waar het (uv-)licht het behandelde papier raakt, wordt het – na afspoelen met water – Pruisisch blauw, en waar het licht werd afgedekt (zoals bijvoorbeeld door een plantenblad) blijft het papier – na afspoelen met water – wit.   

 

Deze blauwdrukken passen perfect in de indigotrend van dit moment. Voor een toefje blauw in je huis, typ ‘cyanotype’ in bij Etsy.com en er gaat een blauwe wereld voor je open. Of leer zelf blauwdrukken maken. Bijvoorbeeld via de Universiteit van Leiden waar momenteel cursussen worden aangeboden.

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.

 

Fotografie portret: Marloes Bosch