Zuurkooltaart

 

Wist je dat je van zuurkool, naast traditionele stamppot, ook taart kunt maken? Dat is weer eens wat anders om op tafel te zetten. En gezond bovendien. 

 

Dit heb je nodig

  • 100 g rozijnen
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 middelgrote ui
  • olie of ghee, om in te bakken
  • 3 eieren
  • 200 g (haver)meel
  • zwarte peper
  • 400 g zuurkool, uitgeknepen
  • handje verse tijm, fijngehakt
  • 150 g feta
  • 2-3 el zonnebloempitten
  • Benodigdheden: dichte taartvorm (of pievorm) van 28 cm, ingevet

 

Zo maak je het

Laat de rozijnen in een kommetje met wat kokend water een kwartiertje weken. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een laagje water gaar in ca. 15 minuten. Giet ze af en laat afkoelen. Snipper ondertussen de ui en bak deze glazig in een koekenpan met een lepeltje olie.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eieren luchtig in een grote kom. Prak de aardappelen fijn. Laat vervolgens de rozijnen uitlekken en voeg samen met de aardappelpuree, zuurkool, meel, ui, peper en tijm bij de eieren. Verkruimel de helft van de feta erboven en roer goed door. Schenk in de taartvorm en verkruimel de rest van de feta erover. Bestrooi met zonnebloempitten en bak de taart ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Houdbaarheid: 4 dagen in de koelkast, of in te vriezen.

 

Tip Ook lekker met wat gerookte zalm voor de extra eiwitten!

 

Eet smakelijk!

 

 

Dit recept komt uit On the go – Rens Kroes €14,99, Uitgeverij: Spectrum,