Dit heb je nodig

(4-6 personen)

  • 1 tarbot van 2½-3 kg
  • 
2 venkelknollen
  • 3 tenen knoflook
  • ½ bosje tijm
zout en versgemalen peper
  • 1 onbespoten citroen
  • 
300 ml witte wijn
  • 20 g boter
  • 50 ml koudgeperste olijfolie
  • 
½ bosje dragon
  • 
1 potje Oost-Indische kers
     

Zo maak je het 


Spoel de tarbot grondig schoon, dep hem droog en leg hem in een grote grillpan. Voeg 1 dun gesneden venkelknol toe, grof gehakte knoflook en tijm, zout, versgemalen peper, partjes citroen en witte wijn. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet hem in een voorverwarmde oven. Smoor de tarbot 25-30 minuten op 160 °C. Haal de vis uit de oven, giet het vocht af in een pan met dikke bodem en kook in tot de helft. Laat de tarbot 10 minuten rusten, trek het vel eraf en til de filets in zo groot mogelijke stukken van de graten. Snij de boter in blokjes en klop ze door de gereduceerde bouillon om die te binden. Verwarm de saus voorzichtig, voeg olijfolie toe en eventueel naar smaak nog wat zout, versgemalen peper en citroensap. Snijd de ene helft van de overgebleven venkelknol in dunne plakjes met een mandoline en de andere in blokjes. Doe de venkelblokjes, wat gehakte dragon en Oost-Indische kers bij de warme saus. Serveer de tarbotfilets op een bord of schaal, schenk de warme saus erover en garneer met plakjes venkel en gehakte kruiden. Dien direct op met goed brood om de saus mee op te deppen.

 
Eet smakelijk!

 

 

Sfeerbeeld: Gone Fishing, Mikkel Karstad & Anders Schønemann, €33,95, Aerial Media Company bv