Stop toch met sporten!

 

Echt, ze zei het, ik hoorde het goed. Nadat ze net drie weken door Argentinië had gefietst, beweerde ze dat ze zich zo schuldig voelt omdat ze niet vaak genoeg naar de sportschool gaat… Mijn hemel!

 

Zelf heb ik het vaak genoeg geprobeerd, sporten, maar zodra ik mijn handtekening onder een sportschoolcontract zet, treedt er een merkwaardig mechanisme in werking. ’s Ochtends als ik wakker word, lig ik dan al te bedenken waarom ik vandaag toch écht niet kan gaan. Bovendien ben ik motorisch uitgedaagd. Het lukt me niet om met enige coherente coördinatie in een groep, ik noem maar iets, zumba te beoefenen. Dat maakt mijn plezier in sportieve activiteiten ook een stuk minder.

 

Als je tientallen jaren op deze manier met jezelf loopt te worstelen, voortdurend verwijtend aangestaard door tijdschriftkoppen, die je telkens weer duidelijk maken dat fit en strak een absolute must is, word je jezelf natuurlijk spuugzat. Uiteraard begrijp ik dat ik moet bewegen om een beetje fris ouder te worden. Zeker omdat zitten inmiddels het nieuwe roken blijkt te zijn. Ik zit en ik sport niet. En ik heb besloten dat ik dat ook niet meer ga doen in dit leven.

Toch moet je wat. Dus ik loop. Niet hard natuurlijk. Maar wel minstens 10.000 stappen per dag. In mijn geval is dat zo’n 6,5 kilometer en 90 minuten. Om dat allemaal bij te houden heb ik een app. Die vertelt me dat ik er ook nog eens zo’n 400 calorieën mee verbrand. Dat is net zoveel als wanneer je een uur fitnessdingen doet. Aan het eind van de week wordt alles opgeteld en krijg ik het totaal te zien: zo’n 45 kilometer per week, minstens 10 uur ben ik in beweging.

 

‘Mijn 10.000-stappen-app prijst me de hemel in, hoera!’

 

Mijn huidige ‘lifestyle’ blijkt helemaal goed te zijn. Fijn. Dr. Hans Savelberg van de Universiteit Maastricht deed onderzoek en ontdekte dat dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld door te slenteren, te wandelen of te fietsen, beter voor je gezondheid is dan een uur intensief sporten. Het heeft een veel positiever effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten dan één uur per dag sporten, met als voorwaarde dat het calorieverbuik bij beide vormen ongeveer aan elkaar gelijk is. Hij stelt ook dat de Nederlandse beweegnorm, die inhoudt dat je elke dag een half uur intensief moet sporten, onjuist is. Man naar mijn hart!

 

Bijkomend voordeel: lopen kost niks. Je hoeft niet eens speciale kleren aan te schaffen. En je kunt het altijd en overal doen. Bovendien zet je er je verbrandingsmotor mee aan en die gaat niet meteen uit als je weer gaat zitten, zeker niet als je gedurende dag af en toe een kwartiertje loopt. Door normaal te eten en iedere ochtend en avond drie kwartier naar en van kantoor te lopen, viel ik ooit in vier maanden tijd vijftien kilo af.

 

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat lopen tijd kost, maar ja, dat is met sporten ook zo. Daar staat dan weer tegenover dat het helemaal niet zo’n gek idee is om eens in een rustig tempo met jezelf van gedachten te wisselen. Zoeken we dat niet allemaal: een beetje kalmte? Op ons yogamatje of door krampachtig mindful proberen te zijn? Geloof me maar, van een wandeling knapt je kop enorm op.

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl