Zo meeslepend als Romeo en Julia

 

 

Een dagje ziek in bed kan toch best lekker zijn: Caroline las ‘Ginevra’, het nieuwste boek van Simone van der Vlugt.

 

 

Soms heb je zo’n dag, dan wil het gewoon even niet, ken je dat? Dat had ik gisteren. Zwak, ziek en misselijk merkte ik meteen na het opstaan dus ik ben er maar weer bij gaan liggen, er zat niets anders op. Tegen de middag knapte ik wat op. Ik werkte een paar uurtjes met mijn laptop in bed en toen was het tijd om te lezen. De gloednieuwe Simone van der Vlugt, die me vorige week werd toegestuurd door de uitgever. Ze schreef dit keer een historische roman die zich afspeelt in het 14e-eeuwse Florence. Ha! Dat is net wat voor mij. Ben dol op de Italiaanse stad. Was er eind vorig jaar nog toen mijn dochter er een paar maanden studeerde. En ooit bracht ik er zelf als kunstgeschiedenisstudent ook behoorlijk wat tijd door.

‘Ginevra’ heet de Italiaanse liefdesgeschiedenis. Zo meeslepend als Romeo en Julia. Voor deze roman blies Simone van der Vlugt een eeuwenoude legende nieuw leven in. Het verhaal leeft nog altijd in Italië; er bestaan verschillende versies die door de eeuwen heen zijn aangepast. Van der Vlugt hield het ‘eenvoudig’, ze vertelt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de 16-jarige Ginevra, dochter van een vooraanstaande koopman. Geen toeters en bellen, maar de belevenissen en gevoelens van een jonge vrouw.

 

Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, die ze al haar hele leven kent, omdat hun families goed bevriend zijn. Wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die, want er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze komen echter niet ver en worden teruggebracht naar Florence. Terug in de stad dwingt haar vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Vervolgens breekt de pest uit, en niemand is zijn leven nog zeker…

 

In één adem las ik het uit, om maar eens een cliché uit de kast te trekken

 

Ooit schreef ik over de voorwaarden waar het ideale zondagmiddagboek aan moest voldoen. Nou, Ginevra zit in de hoogste categorie, maar dan op een stormachtige dinsdagmiddag. In één adem las ik het uit, om maar eens een cliché uit de kast te trekken. Zeer geschikt dus voor de komende maanden: op het strand, aan het zwembad, op de camping, een terrasje, je bedenkt het zelf maar…

 

P.S. Ik mag twee exemplaren weggeven van de uitgever. Wil je daar kans op maken? Mail me dan voor 15 juni waarom jij het graag zou willen lezen: caroline@franska.nl. Vergeet je adres niet te vermelden.

 

 

Ginevra – Simone van der Vlugt – Ambo|Anthos – €17,99

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs