Iraans-Indiase brasserie Dishoom

 

 

 

Rachel: Dishoom in Londen is geen Indiaas restaurant, zeggen ze zelf, maar een brasserie in de stijl van de postkoloniale Iraanse cafeetjes in Bombay. Ik vond het allemaal een beetje te conceptueel klinken, maar de reviews suggereerden dat ik er toch heen moest.

 

Het zou kunnen dat je een beetje een Eftelinggevoel krijgt als je binnen stapt bij Dishoom: het ene moment sta je op een stoep achter King’s Cross Station, en het volgende moment ben je in Bombay in de jaren 50, met een faux doorleefd interieur, een vintage stationsklok en langzaam draaiende ventilatoren. Maar kniesoor die daar op let; ik deed gewoon of ik in India was, inclusief shabby tegelvloer en vergeelde Bollywoodposters.

 

Ik moest trouwens wel even corrigerend optreden toen ik naar een tafeltje in het veel te donkere restaurantgedeelte werd geleid. Als ik niet wil zien wat er op m’n bord gebeurt ga ik wel in een spelonk eten, denk ik dan, dus ik vroeg of ik aan de lange bar kon eten. Goeie beslissing, want toen werd het pas echt leuk. Achter de bar stond namelijk Laura, een klein Italiaans opdondertje dat als een octopus honderd dingen tegelijk aan het doen was, en zonder een steek te laten vallen. Ze legde me niet alleen het menu uit en gaf me haar persoonlijk favorieten, ze was ook cocktails aan het shaken, koffie aan het zetten, glazen aan het stapelen, orders aan het doortetteren en – dit was met name heel knap – een spectaculair domme stagiaire aan het vertellen tot hoever ze de flessen met chai-siroop moest vullen. Geweldige entertainment omdat het meiske niet begreep dat er een soort delay optreedt als je dikke siroop via een trechter schenkt dus ze liet de flessen steeds overstromen. Laura rolde beeldschoon met haar ogen en deed het maar even gauw zelf. Ondertussen raadde ze me aan voor de Pav Bhaji te gaan; een stevige groentecurry uit de West-Indiase deelstaat Maharashtra. En Laura had gelijk: het was zalig. Ze stopte me trouwens ook nog een kulfi op een stokje toe en schonk nog een chai voor me in dus Laura mag sowieso in de adelstand wat mij betreft.

 

Ik was er voor de lunch en toen was het niet al te druk. Voor het diner zou ik – zeker in het weekend – wel even boeken, want Dishoom is een ferme favoriet bij de locals. Ik hoop voor je dat Laura achter de bar staat als je gaat. De kans dat je die stagiaire nog tegenkomt acht ik gering.

 

 

Er zijn vier Dishoom-vestigingen in Londen: Covent Garden, Carnaby Street, Shoreditch en King’s Cross.

 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire, Dishoom.