Al die beren op
de weg

 

Soms heb je gewoon behoefte aan wat frisse levensideeën. Als tegenhanger voor al het getob.

 

We tobben wat af. Toch? Ik in ieder geval wel. Op mijn weg kom ik regelmatig kleine of grote beren tegen. Zeker nu, na anderhalf jaar borstkankerbehandeling, heb ik het gevoel dat ik een beetje opnieuw moet leren leven. Turbulent was het. En niks is meer zoals het was. Dus mag ik graag iets lezen dat me eens fijn op een ander been zet of me wat leuke frisse levensideeën aan de hand doet. Want zelf weet ik het soms even niet meer.

 

Zelfhulpboeken genoeg natuurlijk, er staat zelfs een kastje vol in mijn slaapkamer, op kleur gesorteerd, maar ik ben ze een beetje zat. Dingen als ‘geluk is een keuze’, ‘Als je maar positief genoeg denkt, krijg je alles voor elkaar’ en een ‘Jaar voor jezelf’, hou toch op met me! Net uit een fysieke en emotionele rollercoaster komend, realiseer ik me dat het leven heel wat minder maakbaar is dan ik altijd dacht.

 

Dus toen ‘De edele kunst van not giving a fuck’, met als ondertitel ‘De tegendraadse aanpak voor een goed leven’ van de Amerikaanse blogger Mark Manson op mijn bureau bij de post zat, dacht ik: ha, inspiratie! Op de achterflap lees ik dat deze New York Times-bestseller hét boek voor zelfhulpboekhaters is. Lekker. Beetje dwars. Past op dit moment bij me.

 

 

Stop maar met positief denken

 

Mansons aanpak is iets minder rigoureus dan de titel doet denken. Hij vindt namelijk helemaal niet dat niks je meer moet kunnen schelen. Integendeel. Wel probeert hij je uit te dagen om eens goed na te gaan waar je wèl een fuck om wilt geven. Hij pelt als het ware een ui, laagje voor laagje laat hij zien dat de meeste dingen die we voelen, denken of zelfs zeker weten nergens toe dienen. Ook altijd maar positief denken niet. Kun je dus rustig mee stoppen.

 

Kort samengevat: leer met je tekortkomingen en tegenslagen omgaan. Ren niet meer weg voor je angsten, fouten en onzekerheden, maar zie de pijnlijke waarheid onder ogen, dan vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je behoefte aan hebt.

 

En serieus, wat hij schrijft, snijdt hout. Het komt bij me binnen. Dat gebeurt niet vaak. Ik denk er over na tijdens mijn wandelingen met de hond. Onder de douche. In de auto. Voordat ik ga slapen. Mijn leven zou zoveel simpeler kunnen zijn. En dat is nu eens geen kwestie van tegen mezelf in de spiegel zeggen dat ik van mezelf hou en de moeite waard ben, of andere vermoeiende zelfhulpoefeningen, maar gewoon van een paar ontluisterende ideeën. Welke dat zijn vertel ik hier niet, omdat ik denk dat iedereen ze anders interpreteert. Wat ik wèl zeg: give a fuck en lees dit boek!

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

 

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs
De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson – Lev. Uitgevers – €19,99