Burrito vouwen als een pro

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Burrito vouwen als een pro.

 

 

Tuurlijk, wij zullen de eersten zijn die de komst van de échte Mexicaanse keuken in Nederland toejuichen. Maar soms, soms willen we gewoon Tex-Mex. Niet te pittig, super smaakvol, betaalbaar, ideaal voor groepen en vooral: lekker makkelijk. Althans, als je weet hoe je die wrap goed dichtvouwt. En daar heb je ons voor.

 

Tex-Mex slechts een term die je tegenkomt op producten uit de supermarkt? Echt niet, er zit veel meer achter! De term werd in eerste instantie gebruikt voor de Texas Mexican Railway die in 1877 werd aangelegd. Daarna werd de term gebruikt voor Texanen van Mexicaanse komaf: de Tejanos. Zij brachten hun eigen keuken met bijbehorende gewoontes en ingrediënten mee naar Texas. Zo ontstond een keuken met een eigen identiteit, met een mengeling van Mexicaanse en Texaanse invloeden: Tex-Mex dus.

 

Tex-Mex vs Mexicaans
Eerlijk is eerlijk: Tex-Mex wordt nog steeds weleens verward met de Mexicaanse keuken, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Zo eten ze in Mexico vooral tortilla’s op basis van maïs, maar worden in de Tex-Mex-keuken vooral tortilla’s op basis van tarwe gebruikt. Die harde (gefrituurde) tacoschelp die wij kennen? Typisch Tex-Mex. Zwarte bonen in plaats van pintobonen? Tex-Mex. Chimichangas? Tex-Mex. Goed gevulde burrito? Tex-Mex.

 

How to: vouwen als een pro
Het enige nadeel van zo’n lekkere, rijkelijk gevulde burrito? Als je ‘m niet goed vouwt, valt hij na één hap al uit elkaar en heb je iets wat meer lijkt op een burrito bowl. Gelukkig doet een goede vouwtechniek wonderen. Wij helpen je op weg met dit vierstappenplan om de perfecte burrito te maken.

 

Stap 1: Warm je tortilla op
Zorg dat je tortilla zacht is door ‘m even warm te maken. Als ie rechtstreeks uit de verpakking of de koelkast komt, scheurt hij eerder. Even in de magnetron of een koekenpan dus voor je hem vult en vouwt. Mocht je als echte pro een brandertje in huis hebben (voor de crème brûlée, of voor het blakeren van paprika’s bijvoorbeeld), dan kan je die ook gebruiken.

 

 

Stap 2: Don’t overdo it
Voor een burrito geldt: hoe groter je tortilla, hoe beter, want: hoe meer je hem kan vullen. Wij gebruiken de medium-sized tarwetortilla’s van Santa Maria, hét Tex-Mex-merk van Nederland. Let op dat je hem niet té vol doet, je moet ruimte overhouden om je tortilla te vouwen. 

 

 

Stap 3: Vouw de zijkanten
Tijd om te vouwen. Rol ‘m niet op als een pannenkoek, maar vouw eerst de zijkanten naar binnen. Niet te voorzichtig: ze moeten elkaar op een paar centimeter na net niet raken, zodat je nog wel wat van de vulling blijft zien.

 

 

Stap 4: Vouw hem dicht
Hou de zijkanten naar binnen en rol de onderste ‘flap’ over de vulling die nog te zien is. Dan rol je hem verder dicht en hoppa: it’s a wrap!

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav